EU-kommissionen avser att undersöka om det aviserade stödet för odf, Opendocument Format i Office verkligen leder till ökad interoperabilitet och om det gör det möjligt för konsumenterna att hantera och stöda dokument, uppger kommissionen.

Det var i onsdags som Microsoft sade att företaget ska ge stöd för dokumentformatet odf, samt Adobe Systems pdf-format under första halvåret 2009. Stödet avser Office 2007 service pack 2 och fortsatta versioner.

Förändringen gör det möjligt att öppna, redigera och spara dessa filformat, liksom Microsofts xps-format, XML Paper Specification utan att behöva lägga till någon extra kod. Användarna ska också kunna definiera odf, pdf och xps som defaultformat i Office.

Kommissionen undersöker sedan tidigare om Microsoft missbrukar sin ledande position på program genom att inte tillhandahålla den tekniska information som konkurrenterna behöver för att de ska kunna se till att deras program fungerar bra ihop med Office.

Den undersökningen drogs igång i mitten av januari, efter klagomål från organisationen Ecis, European Committee for Interoperable Systems, där bland annat företag som Adobe, Corel, IBM, Oracle och Sun ingår.

I torsdags uppgav EU att deras undersökning även kommer att innefatta Microsofts kommande stöd för odf. Microsoft har inte reagerat och Ecis har hittills inte varit tillgängligt för kommentarer. Men en annat branschförening, Odf Alliance, som innefattar ungefär samma konkurrenter, är kritiska till Microsoft.

De säger sig ha mottagit nyheten om Microsofts stöd i onsdags med skepticism och dess chef Marino Marich säger: att myndigheter och andra kunder kommer att titta efter resultat, inte efter löften i pressreleaser.

– Eftersom Microsoft har en historia av brutna löften, kan ingen fira över dessa nyheter, innan vi ser vad de faktiskt gör och hur snabbt det går, säger Marcich.