Många ungdomar sviker de traditionella samlingspunkterna på nätet medan de mobila tjänsterna blir allt mer intressanta. I takt med att fler mobiltelefoner får inbyggda navigatorer går tjänsterna även att koppla till den plats där enskilda eller grupper befinner sig för tillfället.

Bland de nya tjänsterna som nu finns i betaversion märks Zkout som utvecklats av en grupp Chalmerister som förra året etablerade sig i San Francisco.

– Vi utvecklar nästa generations sociala applikation för mobiltelefoner. Systemet arbetar i realtid och är positionsbaserat, berättar Christian Wiklund, vd för Wichro, företaget bakom Zkout.

Bara dagarna efter att den första betaversionen blev tillgänglig noterade man förvånat att produkten laddades ner i tusental och det helt utan någon reklamkampanj.

Förklaringen var att Apple hade uppmärksammat produkten på företagets webbplats där den framhävdes som särskilt lämpad för Iphone.

Ledmotivet för Zkout är ”The network that follows you” vilket ska tolkas med en stark koppling till användarens position. Däremot ställs det inte krav på att telefonen har inbyggd gps. En sådan saknas exempelvis på Iphone och vill man ange sin position kan man i stället mata in postnummer eller fullständig adress via webben, sms eller den mobila webbläsaren. Zkout har även funktioner för att positionsbestämma med hjälp av ip-adresser och där man själv kan välja mellan en lista av tidigare positioner.

Sedan är tanken att man regelbundet ska lägga upp videosnuttar och bilder direkt från mobilen till det webbaserade nätverket där informationen delas med likasinnade. Dessa kan sedan kommentera varandras material via chatt och få löpande information vad andra gör och var de befinner sig.