För att lyckas med sökordsmarknadsföring gäller det att tänka okonventionellt och ha blicken stadigt riktad mot alla tillfälliga samtalsämnen som genereras av exempelvis reklamkampanjer och tv-program. Saker som det pratas mycket om genererar också många sökningar på nätet.

Det var ett av budskapen från Googles Sverigechef Stina Honka­maa på ett seminarium om sökordsmarknadsföring som sökjätten arrangerade tillsammans med Stockholms Handelskammare häromdagen.

Stina Honkamaa tog Arla som exempel på ett företag som är skickligt på att använda även konkurrenternas reklamkampanjer för att öka framgångarna för sin egen sökordsmarknadsföring.

– När en av deras konkurrenter drar igång en kampanj vet de att det kommer att öka sökningarna på mejeriprodukter. Då går de helt enkelt in och köper sökord på exempelvis vissa yoghurtsorter för att öka trafiken på sina egna sponsrade länkar, berättade hon.

Hon drog ytterligare exempel där ett datingföretag skördat framgångar genom att köpa sökbegreppet Ensam mamma söker i samband med att tv-programmet med samma namn sändes och genererade extra många Googlesökningar.

Ett enkelt sätt att gratis följa hur mycket olika sökord används vid olika tillfällen och olika regioner är att kolla på Googles sajt Trends.

Att Google gärna ställer upp och bjussar på lite tips och knep kring sökordsmarknadsföring är inte konstigt. Bolaget drar in runt 90 procent av sina intäkter på sponsrade länkar på sina söksidor, enligt Stina Honkamaa.

Men låt oss ta det från början.

Google kontrollerar kring 60 procent av den globala webbsökmarknaden. I vår del av världen är Google synonymt för webbsökningar. Men på stora marknader som Kina och Ryssland är det andra sökmotorer som dominerar.

Det görs runt en miljard Google­sökningar per dag. Närmare 70 procent av de som gör en sökning klickar sedan på någon av de länkar som dyker upp på söksvarslistans första sida. Det är det enkla grundfundamentet för hela den jättemarknad för sökordsmarknadsföring som börjat växa fram på senare år.
Alla företag vill hamna så högt upp som det bara går på Googles första söksvarssida så fort det görs en sökning inom deras verksamhetsområde. Knappar du in ordet kylskåp i Googles sökmotor är många kylskåpstillverkare beredda att betala en rejäl slant för att deras länkar ska hamna högst upp på sidan.

Men konsten att hamna i topp på Googles söksvarssidor är ingen exakt vetenskap. Enligt Google är antalet besökare och länkningar till sajten och hur ofta innehållet på webbsidorna uppdateras viktiga faktorer bakom hur sajterna prioriteras i deras webbsökning. Men exakt vilka parametrar som styr håller Google hemligt. De mystiska algoritmer som styr prioriteringarna ändras dessutom ganska ofta, enligt experter på sökordsmarknadsföring.

Sponsrade länkar blev Googles ytterst lönsamma svar på företagens vilja att betala för en framskjuten placering på rätt söksvarssidor. Företagen beställer sökord eller sökbegrepp när de vill att deras sponsrade länkar ska dyka upp i speciella sektioner på Googles söksvarssidor.
Företagen betalar när någon klickar på deras länk. Många klick gör att länken hamnar högre upp i den sponsrade listan. Men det går även att köpa sig en plats i toppen.

Strategierna kring sökords­annonseringen blir snabbt allt mer sofistikerade på många företag. Gustaf Ekelund, onlinestrateg på Electrolux, berättade att bolaget i dagsläget har två anställda som enbart arbetar med strategier kring Electrolux cirka 10 000 sökord.

– Av dessa är 25–30 stycken mycket viktiga sökbegrepp där vi har som målsättning att alltid finnas med i topp på alla listor med sponsrade länkar, säger Gustaf Ekelund.

Sökordsmarknadsföring finns i dag alltid med som en del i Electrolux kampanjer, även i de fall där praktiska arbetet läggs ut på medie­byråer, betonade han.

– Många mediebyråer tycker banners är roligare att hålla på med än sökordsmarknadsföring. Men vi specificerar alltid tydligt att sökordsmarknadsföring ska finnas med när vi lägger ut kampanjer, säger Gustaf Ekelund.

Fakta

Här är tre tips från Gustaf Ekelund, onlinestrateg på Electrolux:

1. Skaffa ett webbstatistiksystem. Electrolux använder Googles verktyg Analytics. Statistiksystemet är grundförutsättningen för att kunna mäta effekterna av de strategier man använder i sin sökordsmarknadsföring.

2. Utarbeta en egen sökordslista. Prioritera vilka sökord ni vill ”äga” och vilka räcker att associeras med.

3. Skapa ett sökordskonto. Om allt är ordentligt förberett går det att dra igång en kampanj på tio minuter om det skulle behövas.