Huvudstadens mångmiljonsatsning på en ny webbplats och Sveriges tredje största nyhetssajt. Det var två riktiga prestigekunder för Logica, tidigare WM-data, som kraschade inom loppet av nio dagar tidigare i maj.

Nu kan Computer Sweden avslöja att Stockholms stad kommer att dumpa Logica för driften av Stockholm.se och låta Tietoenator ta över.

Det uppger källor med insyn i kommunens arbete. Enligt uppgift ska flytten ske den 1 juli och intranätet följa efter under sensommaren eller hösten.

Bytet av leverantör ska ha varit planerat sedan en tid. Ändå valde kommunen att lansera den hårt profilerade webbsatsningen med Logica som redan då lär ha vetat att kontraktet satt löst.

– Det gjorde väl inte direkt att de ansträngde sig, säger en källa.

Varje månad har staden betalat Logica 214 000 kronor för driften av Stockholm.se och 198 000 kronor för driften av intranätet. Det ger en årskostnad på närmare fem miljoner kronor.

Tietoenator, som nu ska ta över de här kontrakten, sköter redan delar av kommunens it-drift.

Anette Holm, it-direktör på Stockholms stad, tiger som muren när affären kommer på tal.

– Det tänker jag inte svara på. Vi ska se över vad vi kommer att vidta för åtgärder efter det som hände.

Vad ser ni för alternativ till Logica?
– Jag kommenterar inte det.

Inte heller Logica vill bekräfta att företaget förlorar affären med Stockholms stad.

– Vi kommenterar inte sånt, säger Malin Westlund, pressansvarig på Logica.

Logicas andra stora krasch under maj drabbade ett av landets största medienätverk på webben: Svenska Dagbladet, inklusive sajterna E24.se, Tasteline och Jobb24.se, har sammanlagt över 1,2 miljoner unika webbläsare varje vecka.
Ännu har Logica inte kunnat förklara varför både webbplatserna och det interna nätverket slutade att fungera i mitten av månaden och nu växer irritationen internt.

– Jag kan bara beklaga att man ännu inte har hittat felet nu när det har gått mer än en vecka. Oavsett var problemet ligger så är det otillfredstställande att det inte går att hitta, säger Björn Hygstedt, informationschef på SVD.

Han vill dock inte ta ställning till Logicas framtid på SVD innan haveriet är helt utrett.

Fakta

Problemen för nya Stockholm.se började direkt när webbplatsen lanserades i början av maj, trots att den hade betatestats i flera månader. Kommunen tvingades snart länka tillbaka till den gamla webbplatsen som en nödlösning.

Svenska Dagbladet och dess systersajter försvann från nätet i mitten av månaden. Även det interna nätverket slogs ut, vilket satte spår i tidningen dagen efter. Enligt SVD tvingades personalen kommunicera via sms och flytta filer med usb-minnen.