Fusionerna fortsätter: Oracle köper Siebel
En stark konsolideringstrend drog över världen under 2005, med bland annat Oracles köp av Siebel. Detta innebar att affärssystemmarknaden mot större företag blivit en kamp mellan två leverantörer, Oracle och SAP. Andra storaffärer under året var Cisco Systems köp av tillverkaren av digital-tv-boxar Scientific-Atlanta och Ebays köp av Skype.

HP sparkar Fiorina
It-jätten HP tog i början av året beslutet att sparka sin karismatiska koncernchef Carly Fiorina. Styrelsen ansåg att Fiorina hade lett in företaget på fel väg, med bland annat förvärvet av Compaq. Efterträdaren Mark Hurd inledde med en rivstart och skar ned verksamheten med 15 000 jobb.

Sony dumpar Idei
Koncernchefen Nobuyuki Idei fick gå från Sony Corporation i mars och lämna plats för Howard Stringer. Trots att 70 procent av företagets försäljning sker utanför Japan så är det här första gången som japanska Sony låter en utlänning leda verksamheten. Förändringen är en följd av att Sony halkat efter i övergången från analoga till digitala produkter.

Google
Google skrev historia när de i juni blev det högst värderade medieföretaget i världen. Därmed puttade Google ner Time Warner till en andra plats. Under månaderna som följde ökade värdet ännu mer. Den stora frågan nu är om Google ska fortsätta sin elektroniska Eriksgata genom olika former av internetannonsering eller genom andra verksamheter, som till exempel söktjänster för företag.

Web 2.0: Mjukvara som tjänst är här
Trenden som internationellt kallas ”Web 2.0” kom på bred front. Det handlar om att erbjuda mjukvara som en tjänst. Internet har tack vare nya prissättningsmetoder och affärsmodeller utvecklats till en riktig plattform för leverans av mjukvara och tjänster. Google sitter i förarsätet med sin affärsmodell att erbjuda gratis tjänster till användare medan annonsörerna får betala. När det gäller försäljningen mot företag har Salesforce.com varit en föregångare, medan jättar som IBM, Sun Microsystems och Microsoft hakar på.

Slaget om det digitala hemmet: Microsoft släpper Xbox 360
I november nåddes en milstolpe när den hårdast bevakade produktlanseringen från den största mjukvarutillverkaren inte handlade om en produkt som riktar sig till kontoret, utan till vardagsrummet. Det handlar naturligtvis om Microsofts Xbox 360. När Sony lanserar Playstation 3 nästa år spetsas konkurrensen till rejält. Spelkonsolerna handlar dock inte bara om spel, utan utvecklas till en sorts digital underhållningshubb för musik, underhållning och video.

David utmanar Goliat: AMD stämmer Intel
Processoruppstickaren AMD lämnade i juni in en stämning mot Intel, där de hävdade att Intel missbrukat sin dominerande ställning. Stämningen följdes av en intensiv pr-kampanj mot Intel. AMD verkar också ha vunnit första ronden i matchen om processorerna med dubbla kärnor – då deras produkter uppges ha bäst prestanda. Samtidigt rapporteras det om att AMD vinner mark i återförsäljarledet.

Hitsen dunkas in: Ipod håller liv i Apple
När Apple släppte sin första Ipod 2001 hade företaget nått vägs ände på datorsidan. I september 2005 tog Apple ett stort steg när de släppte Ipod Nano och det fjärde kvartalet var ett rekordkvartal för Apple. Ipod har också haft en positiv effekt på försäljningen av Macintosh – fjärde kvartalet skeppade företaget 1,23 miljoner enheter, vilket är den näst högsta siffran någonsin.

Årets pr-mardröm: Sonys rootkit-fiasko
I början av november drabbade plötsligt en storm av kritik Sony BMG Music Entertainment CD. Detta på grund av företagets kopieringsskydd som använde så kallad rootkit-kod, som normalt bara används i spionprogram och virus. Och en olycka kommer sällan ensam – inte ens för Sony. När företaget skulle släppa en patch till mjukvaran visade det sig att denna kunde krascha datorer. Det hela slutade med att Sony fick krypa till korset och återkalla de skivor som innehöll rootkit.

Turerna kring AOL:s framtid
Sedan Time Warner köpte bolaget 2001 har AOL mest setts som en belastning medan Google, MSN och Yahoo har utvecklats enormt. Men i slutet av 2005 började det hända saker – det fördes en diskussion om möjligheterna till att byta till MSN sökmotor eller ett närmare annonssamarbete med Google. Senaste beskedet är att Google köper fem procent av AOL och inleder ett omfattande samarbete kring annonsering. Turerna runt AOL visar om inte annat att online-sektorn delats upp i två kategorier: De som lyckats med att skapa sökning och tjänster över internet, och de som inte gjort det.