Apple skulle inte vara det första företaget att experimentera med energi från solen, men lösningen som föreslås i patentansökan tar sig an ett mer specifikt problem: Hur ska man få plats med solceller på en bärbar enhet när knapparna och skärmen tar upp nästan hela ytan?

Tricket är att placera dem under en tryckkänslig skärm och därmed utnyttja ytan till tre saker samtidigt. Iphone och Ipod Touch är två modeller som borde vara extra lämpliga för denna teknik eftersom skärmen på dessa tar upp nästan hela framsidan.

Det rapporterar IDG News.

Det lär dock dröja innan planerna blir verklighet. Teliasonera berättade på tisdagen att företaget har skrivit kontrakt om att börja sälja Iphone i Norden och Baltikum. Den uppdatering av telefonen som ligger närmast till hands inför en svensk lansering är stöd för 3g-nät.

Allt fler företag har börjat undersöka möjligheten att använda solceller i konsumentelektronik. Vodafone offentliggjorde i april planer på solcellsdrivna mobilladdare och under den konferensen ITU Telecom Africa 2008 talade bland andra Ugandas kommunikationsminister om positiva erfarenheter från att använda solenergi.