– Iphone 2.0 kommer att ha stöd för Exchange, vilket tillsammans med 3g är avgörande för att nå volymer på företagsmarknaden. För att göra företagen helt nöjda behöver dock Apple dels visa hur interna mobila lösningar kan rullas ut till telefonerna utan en kostsam certifieringsprocess och dels öppna upp för telefoner som inte är operatörslåsta, säger Andreas Sjöström, mobilitetsexpert på konsultbolaget Sogeti.

Bland de svenska utvecklingsbolag som nu satsar stort på Iphone märks Mobispine som på torsdag lanserar en rss-läsare för Apples telefon. Företaget produkt har redan laddats ner två miljoner gånger på andra plattformar och nu ser Mobispine fram emot att Iphone kommer i 3g-version.

– I många av de rss-flöden som folk prenumererar på ingår det det video och då är förutsättningen nästan att man har en 3g-telefon, säger Mobispines marknadschef, Joakim Hilj.

Marcus Åkerlind, it-chef på Svenska Möten ser fram emot den nya modellen.

– Vi har haft en Iphone på test i snart 6 månader. Den är oerhört praktisk att jobba med och det enda som vi saknat för att kunna använda den i vår verksamhet är stöd för Exchange. Nu ska ju det vara på gång i 2.0 och om det fungerar bra kommer detta klart bli ett alternativ för våra säljare.

Gartners analytiker Leif-Olof Wallin har tidigare varit skeptisk till om Apples telefon kan vara något att satsa på för företag men anser nu att tiden börjar bli mogen.

– Version 2.0 kommer i mitten på juni och där tas ett stort steg i satsningen på att bli mer företagsvänligt. Det gäller exempelvis stöd för activesync over the air medan företag även fått tillgång till utvecklingsverktyg för Iphone, säger Leif-Olof Wallin.

Han anser även att satsningen på 3g är ett steg i rätt riktning.

– Ska man vara elak hade den första Iphone en väldigt läcker design men själva hårdvaran var föråldrad redan när den kom, anser Leif-Olof Wallin.

Bland de pusselbitar som saknas i Apples satsning på företag märks stöd för Java.

Thorbiörn Fritzon, Javaarkitekt på Suns svenska kontor, kan inte lova någon ljusning på denna punkt.

– Sun jobbar hårt på att bygga Java-stöd för Iphone och det pågår samtal mellan Sun och Apple men till syvende och sist är det Apples beslut huruvida de tänker tillåta Java på Iphone eller inte. Vi jobbar på, men bollen är hos Apple, säger Thorbiörn Fritzon.