Natural User Interface Europe grundades för mindre än ett år sedan av Harry van der Veen, tre svenska studenter och ett par investerare.

– Vi fokuserar på större interaktiva objekt, inte på vanliga datorer, säger Harry van der Veen.

Hittills har företaget tagit fram och sålt att antal bord med multitouchyta. Interaktiva väggar är under utveckling.Vad ska man ha det här till?

– På ett arkitektkontor kan fyra fem personer stå runt ett bord och rita på det. Det främjar samarbetet. Det kan även användas på till exempel kasinon, flygplatser och banker, säger Harry van der Veen.

Vilka är de största fördelarna?
– Det är mer naturligt och intuitivt än mus och tangentbord. Dessutom är det kul, och det ska inte underskattas.

Vad är skillnaden mellan multitouch och vanliga tryckskärmar?
– Tekniskt sätt så är det en ganska stor skillnad. Multitouch är en mer komplicerat. Det största mervärdet med multitouch är att det gör det möjligt att samarbeta, säger Harry van der Veen.

Vad tycker du om att Microsoft planerar att ha multitouchgränssnitt i Windows 7?
– Jag ser det inte nödvändigtvis som dåligt. Det finns redan en stor marknad för multitouch, och det här kan göra den marknaden ännu större.

Ni utvecklar både hårdvara och mjukvara. Hur ser du på att Microsoft hävdar att vanliga tryckskärmar kan användas för multitouch med hjälp av Windows 7?
– Det låter väldigt intressant att mjukvara kan göra hårdvara multitouch. Men jag är lite tveksam till att Microsoft kommer att släppa det här redan 2009. Deras releaser brukar oftast bli försenade, säger Harry van der Veen.

Fakta

Natural User Interface Europe AB har sitt säte i Skellefteå.

I dag har företaget runt 10 anställda. Frilansmedarbetare finns runt om i världen, bland annat i Holland, USA och
Indien.