Nyligen gick Google ut med information om sin strategi inför framtiden på sökningar.

Under ett tal på Googles konferens I/O i San Francisco berättade Marissa Mayer, chef för sökprodukter och användarerfarenheter, att sökningar kommer att byggas in mängder av program och verktyg.

Företaget satsar på sökning i allt från mobiler till bilar och nya medier, uppger hon.

– Du kommer att se saker som video, bilder och grafer, sammansvetsade till ett enhetligt svar på en frågesökning, säger hon. Personanpassning kan innefatta var användare befinner sig och att få koll på vad de har sökt efter senast.

Hon listade ett antal Google-projekt varav vissa är i betastadiet. Ett exempel är Google Translate, en tjänst som kan genomföra översättningar mellan olika språk. Så om svaret på en fråga finns på ett annat språk än det som användaren ställer frågan i, ska sökmotorerna kunna finna det.

Google går också in på boksökningar, med projektet Google Book Search, som också befinner sig i betatestning. Microsoft sade tidigare att företaget tänkte dra ned på såväl boksökningar som på scanning.

Hon berättade även om Google Health, ett projekt som går ut på att låta användarna kunna kontrollera sina egna journaler. Dessutom arbetar företag med programmet Ride Finder, som kan tillhandahålla information om exempelvis lokaltrafik i ett visst område, genom att ta in gps-signaler från taxibilar eller bussar.

Ett annat projekt är Goog-411, en fri söktjänst för mobilen efter lokala företag. Röstigenkänning och program som kan överföra från tal till text används i denna tjänst och kan utgöra grunden för annan teknik, exempelvis videosökningar.

Trots Googles alla initiativ ser Google ständigt nya problem uppkomma på sökningar. Det tycks alltid uppstå svårigheter, beroende på vilken teknik man arbetar med, säger Marissa Meyer.

– Vi kommer aldrig att få den perfekta lösningen, säger hon.

Mayer berättade också om Googles program Gadgets, som gör det möjligt att anpassa webbsidor. Det kan exempelvis användas så att New York Times korsord kan läggas upp på den egna hemsidan.

– Utvecklare kan nå ett mycket större spektrum av användare med Gadgets. Tusentals utvecklare skapar tiotals miljoner olika Gadgets. Det skapar helt nya möjligheter för utvecklarna, säger hon.