Danska Computerworld rapporterar att öppen källkodsföreningen OSL i Danmark har skickat in en protest till det internationella standardiseringsorganet, ISO, precis som Indien, Brasilien och Sydafrika tidigare gjort.

Det är den nationella organisationen Dansk Standards hantering av ooxml-arbetsgruppens vägledning runt godkännandet av dokumentformatstandarden ooxml som OSL är missnöjd med.

Enligt ooxml-arbetsgruppen finns det bland annat brister i hur ooxml använder xml, att Microsoftformatet står i vägen för interoperabilitet och motstridiga formuleringar i standarden.

Men Morten Kjærsgaard, en av de ledande medlemmarna i arbetsgruppen, är också skeptisk till om ISO kommer att införa de 168 danska ändringarna i ooxml som arbetsgruppen föreslagit.

OSL anser vidare att godkännandet har skadat så väl Dansk Standard som ISOs anseende.

Sverige har lagt ner sig röst och kan således inte göra så mycket numera. Jonas Bosson, ordförande för Förening för en fri informationsinfrastruktur, FFII, hoppas dock att fler länder opponerar sig.

– Hoppas att fler länder protesterar, för hela omröstning har varit dåligt skött. Det hade varit bättre att behålla doc-formatet, eller RTF som det bygger på. Ooxml tillför ingenting, säger Jonas Bosson.

Hans kollega David Vuorio, sakkunnig på FFII, håller med.

– Förutsättning för riktig utveckling av ett dokumentformat kräver en öppen standard. Det finns mängder av tekniska problem som i praktiken gör ooxml till en stängd standard, säger David Vuorio.

De olika länderna fick inte särskilt lång tid på sig att ta hänsyn till en omfattande mängd information som beskriver ooxml. Hur kan de nationella organisationerna säga ja till något som de inte riktigt vet vad det innebär?

– Det undrar jag också, säger David Vuorio.