Om 15 år är allt och alla ständigt ”uppkopplade”. Fast termen ljuger. Nätet finns inte ”där ute”. Vi är ständigt en del av nätet. Även krukan med yuccapalmen. Alla bär med sig en terminal för kommunikation och digital produktion och konsumtion. En mobiltelefon fast bättre.

Tidigare kunde en riksdagsman bli störd av att finnas på bild från Hultsfredsfestivalen, pruttfull av åtminstone alkohol och med en okänd hand innanför gylfen. Det var då. Innan folk vant sig vid att de ständigt dokumenterades på olika vis.

Man försökte förbjuda fotografering i privata sammanhang. Hjälpte inte. Den digitala floden gick inte att stoppa. Nu när alla fanns uthängda på nätet i skamliga sammanhang fanns bara en väg framåt: Bli skamlös. Skäms inte för något.

Värderingarna ändrades snabbt. Gamla moralister som Thomas Bodström kunde inte längre använda motståndares dokumenterade fulsex och råa genusskämt som knölpåk. Ingen brydde sig.

Nu när man inte ens hittade servrarna längre var också piratfrågan löst i praktiken. Trådlösa hårddiskar var så billiga att folk murade in dem för skojs skull i husväggar och lät dem pumpa ut musik och film.

”Studentradio” kallades det. Skiv­bolagen krävde rivning av vanliga familje­kåkar i Bromma för att statuera exempel. När politikerna insåg att det dykt upp diskar i Rosenbads väggar och i justitieministerns friggebod blev det stopp.
FRA spanade nästan bara i luften. Igen.

Kampen om människors tid blev desperat. Folk ägnade sig allt mer åt improduktivt socialt umgänge på nätet i stället för passiv konsumtion av ”innehåll”. Enkelriktade medier tappade mark.

Filmbudgetar skars ned. Specialeffekter gjordes i stora hangarer av entusiastiska indiska grafikstudenter till en tiondel av Hollywoods kostnad. Inte ens de största stjärnorna kunde pressa ut mer än 10 miljoner dollar per film.

Beckham var tränare för Chongqing och hans mansion i Beverly Hills hade tagits över av ett hippiekollektiv av utbrända kinesiska karriärister. De ville leva på ”västerländskt avslappat vis” med andra värden än pengar och prylar. Ingen var dock beredd att betala för deras ”tantriska feed” från ”mjuka rummet”. Det fanns ju 28 000 gratisshower, enligt Google.
Mer film och musik än någonsin släpptes: Dålig, sa Bill. Fel sort, sa Bull.