Tryck på en webblänk när du surfar med mobilt bredband. Det tar oftast väsentligt mycket längre tid innan det händer något än när du surfar med fast bredband. En stor del av förklaringen är tidsfördröjningen i svarstiderna i mobilnäten.

I de nya mobilnätsstandarder som mobiler och pc är uppkopplade med om ett par år har svars­tiderna kapats rejält. Att använda mobilen för mobilsurf blir betydligt mer likt vad vi vant oss vid från bredband i det fasta nätet.

– Korta svarstider kan betyda väl så mycket som höga datahastigheter för den enskilde användaren, skulle jag vilja påstå. Vi får se påtagliga skillnader i hur vi använder mobiler, säger Klas Ström, skandinavisk produktchef på Nokia.

De kortare svarstiderna kommer att bana väg för exempelvis nätspel och högkvalitativ strömmande video i mobilnäten på ett helt annat sätt än i dag, enligt Klas Ström.

Vilken av de tre nya mobilnätsstandarderna är då bäst ur användarsynpunkt?

När krutröken skingrats efter PTS auktion av frekvensutrymmet i 2,6-GHz-bandet stod det klart att de svenska mobilaktörerna pekar i delvis olika riktning: Telia, Tele2 och Telenor lockar med mobil snabbsurf i lte-nät redan om två till tre år.

3g-operatören Tre tänker i första hand satsa på en ännu inte standardiserad vidareutveckling av turbo-3g-spåret kallad hspa evolution. Intel tycker att framtidens mobilsurf sköts bäst i mobila wimax-nät.

På Nokia, som genom nätinfra­strukturbolaget Nokia Siemens deklarerat att företaget ska sälja alla tre mobilsystemen, vill de inte kora en vinnare. Alla tre teknikerna får sin plats på marknaden, anser Klas Ström.

Nättyperna kommer, åtminstone inledningsvis, att kunna erbjuda ungefär samma tjänster och datahastigheter. Det klargör mobilnätsspecialisten Sami Tabbane, professor vid Ecole Supérieure des Communications i Tunis och rådgivare åt Internationella Teleunionen, ITU.

När CS träffar professorn har han precis anlänt till Stockholm för att delta i ett seminarium för mobilstrategiföretaget Greenwich Consultings Europakonsulter.

Sedan länge är det känt att Ericsson inte tänker sälja mobilt wimax. Bolaget har deklarerat att det inte tror på tekniken. Sami Tabbane är inte lika säker.

– Många säger att mobilt wimax kommer att dö ut. Jag tror att det hänger på hur Intel agerar. Om mobilt wimax byggs in i väldigt många typer av terminaler kan det bli både en billig teknik, attraktivt att bygga nät och ett hot mot 3g-operatörerna, säger han.

Mobilt wimax har också bättre förutsättningar att komma i kommersiella lanseringar tidigare än lte, enligt Sami Tabbane.
En variant av mobilt wimax finns redan i drift i Sydkorea och stora nät byggs av Sprint Nextel i USA.

När det gäller lte talar mobilnätsleverantörerna om kommersiella lanseringar kring 2010.

Magnus Rehle, stategikonsult på Greenwich Consulting, anser att 2012–2013 är en troligare tidpunkt för större lanseringar av lte ut till mobilkunderna.

En möjlig akilleshäl för mobilt wimax är att tekniken inte alls är standardiserad på samma detaljnivå som 3g-standarder och lte, poängterar Sammi Tabbane. Det skapar risker för ett mer begränsat tjänsteutbud och betydande kompatibilitetsproblem på både terminal och nätsidan.

Hspa Evolution är det senaste spelkortet kring framtidens mobila internet. När Tre berättade om sin satsning på hspa evolution härom veckan var det många som aldrig hade hört talas om tekniken. Det handlar om en ännu inte standardiserad vidareutveckling av dagens turbo-3g. Enligt Tre kommer hspa evolution att kunna erbjuda hastigheter upp mot 150 Mbit/s.

Sammi Tabbane är skeptisk till att man med hspa kan leverera så höga hastigheter ut till kunderna.

– 150 Mbit/s är en väldigt hög hastighet även när man talar om lte, säger professorn.

En intressant komponent som sannolikt kommer att finnas i hspa evolution är möjligheten att använda dagens kretskopplade rösttelefonitjänst över ip, berättar Klas Ström på Nokia.

– Bland fördelarna är att den är mer energieffektiv och ger mobilerna längre batteritid, säger han.

Fakta

Siffrorna nedan är en sammanvägning av siffrorna från flera mobilaktörer. Svarstiderna kan också påverkas av hur mobilopera­törerna bygger upp sina nät.

Lte: Cirka 10 millisekunder. Teoretisk toppfart: 100–300 Mbit/s.

Hspa evolution: Ner mot 25–50 millisekunder eller strax över. Teoretisk toppfart: 150 Mbit/s.

Mobilt wimax: Cirka 30–50 millisekunder. Teoretisk toppfart: 20–100 Mbit/s.

Dagens 3g-nät: Cirka 80–90 millisekunder.

Ett vanlig fast kontorsnät:
Runt 1–10 millisekunder.

Gprs/edge:
150–300 millisekunder.

Hspa evolution:
+ Enkelt att uppgradera mobilnäten. 3g-operatörerna får möjlighet att köra vidare på det redan inslagna hspa-spåret några år till.
+ Kommer åtminstone under de första åren att kunna erbjuda ungefär samma datahastigheter som lte och mobilt wimax.
+ Kommer troligen att innehålla en ny energieffektivare röst­telefonistandard som ger
mobilerna betydligt bättre
batteritider.
– Ännu inte standardiserat.
– Frågetecken hos experter
kring de utlovade datahastig­-
heterna på uppemot
150 Mbit/s.

Lte:
+ Utlovar de kortaste svarstiderna
och de snabbaste datahastig­heterna.
– Definitivt inte det billigaste alternativet att bygga ut, vilket påverkar surfpriset.
– Lanseringar utlovas kring 2010. Finns dock risk för att ett brett genomslag dröjer ytterligare flera år.

Mobilt wimax:
+ Intel har utlovat inbyggt stöd för mobilt wimax i bland annat sin Centrinoprocessor för bärbara pc. Förutsättningar finns för att många datorer, spelkonsoler och liknande prylar får inbyggt wimaxstöd.
+ Störst förutsättningar att bli snabbast ut på marknaden.
+ Wimax kan bli den lättaste och kanske enda vägen för bredbandsaktörer i de fasta näten att nå ut med mobila bredbandstjänster.
– Inte standardiserat på samma detaljnivå som 3g och lte.
– Störst osäkerhetsfaktorer kommersiellt sett. Det är fullt möjligt att mobilt wimax knappt får något kommersiellt genomslag i västvärlden.