Hur ska en webbtidning ställa sig till att Google publicerar små versioner av tidningens bilder och korta utdrag ur artiklarna på Google News? I Belgien och Frankrike ledde tjänsten till en proteststorm och juridiska processer. Inom kort kommer reaktionen att framstå som skrattretande, tror Joakim Jardenberg.
– Jag säger att vi måste dela med oss så mycket vi kan. Användarna kommer att hitta materialet ändå. Vi kanske tappar reklamintäkter på just den artikeln, men det kan vi reparera när läsaren väl kommer till vår webbplats, säger han.
Med ett oändligt utbud på webben är det användaren eller läsaren som styr. Den som håller hårt i sitt material riskerar att bli isolerad medan den som delar med sig kan stärka varumärket. Upphovsrättens skarpaste kritiker irriterar sig ofta lika mycket på dem som sprider utan att uppge källan, anser Joakim Jardenberg.
Gäller det storfilmer på the Pirate Bay också?
– Ja. Det finns flera exempel på att det lönar sig. Människorna där ute är inte elaka. Jag vill inte prata om textreklam och produktplacering, men vem tycker det är konstigt att en idrottsarena heter Läkerol? Varför kan nästa säsong av Lost då inte vara sponsrad av Ford?
Den alternativa upphovsrättslicensen Creative Commons gör det möjligt att tillåta fri spridning av material så länge källan uppges, eller gratis återpublicering om texten inte ändras.
– Vi får se en Creative Commons-våg över medierna när vi inser att vi inte kan räkna med att läsarna kommer till oss. Vi måste möta publiken där den finns. Den bärande tanken är att släppa materialet fritt.
På www.mindpark.se skriver Joakim Jardenberg om den sociala webben och nya medier. Hur lång tid tar det innan CS slutar att komma ut på papper, undrar CS. Svaret kommer snabbt:
– När nästa generation it-chefer är på plats är det slut med pappers-CS.