Eliza Roszkowska Öberg blev invald i riksdagen 2006 efter att ha arbetat som programmerare och it-konsult under flera år.

– Jag ville fortsätta inom branschen genom att bidra med min kunskap i det politiska. Jag välkomnades med öppna armar, säger hon.

I dag sitter hon i trafikutskottet och är moderaternas talesperson i it-frågor. Hennes intresse för it och teknik är inte nytt.

– Det har alltid funnits. Jag är ett sånt där prylfreak, säger hon.

Samtidigt som man kan se tecken på att den svenska staten allt mer närmar sig it-världen, till exempel genom satsningen på e-förvaltning, har en av Eliza Roszkowska Öbergs uppgifter kommit att bli att engagera sina kollegor i riksdagen för just it-frågor.

– Här liksom på många andra håll i samhället finns det de som tenderar att undvika it-området i tron att det är för komplicerat tekniskt.

Arbetet med attitydförändring sker parallellt bland annat med hennes hjärtefråga – it-säkerhet.

– För att skapa tillit till e-förvaltning krävs tillit till it-säkerheten. It-säkerhet är en förutsättning för att resten ska fungera, säger hon.

Enligt henne är Sverige generellt sett ganska bra på it-säkerhet.

– Men det gäller att vara lite missnöjd hela tiden, så man fortsätter att jobba vidare och utvecklas. Staten måste ställa krav i det offentliga Sverige, det är inget som marknaden kan fixa själv.

Eliza Roszkowska Öberg säger att hon som moderat är emot överreglering och hoppas på att kunna skapa spelregler för it-världen.

– De måste vara teknikneutrala och det måste vara långsiktigt hållbara, vilket är en utmaning med tanke på den snabba utvecklingen.

Ett annat område som ligger högt upp på hennes agenda är hur man ska lära barn att agera på nätet. Oroliga föräldrar samt ett förslag från IVA inspirerade Eliza Roszkowska Öberg till hennes förslag om att införa ”dataslöjd” som ett nytt ämne i skolan.

– Barn behöver lära sig hur man beter sig på nätet. Det tekniska kan de redan, det som fattas är etik och att man lär sig att det man skriver på ett tangentbord också gäller.

Hon hoppas också att it ska integreras allt mer i andra skolämnen och att man ska kunna utnyttja tekniken mer i lärandeprocessen.

– Lärande behöver inte bara vara i skolan, det kan ske i en Ipod också. Det är förutsättning för att Sverige ska vara en it-nation också i framtiden.

Fakta

Intresseorganisationen Dataföreningen utsåg Eliza Roszkowska Öberg till årets it-politiker 2008, bland annat för att hon har "arbetat hårt för att motivera andra politiker att intressera sig för it-frågor".