Det är analysföretaget Forrester och förlaget BZ Media som genomfört en enkätundersökning som visar att utvecklare anser att IBMs applikationsserver Websphere 6 mest överträffar deras förväntningar.

Parametrar som bedömts har varit applikationsservrarnas tillförlitlighet, tillgänglighet och hur lätt utvecklarna kunnat ta hand om buggar och konfiguration.

Andraplatsen går till Red Hats mjukvara JBoss 4, som följs av Oracles applikationserver 10g som 32 procent av utvecklarna röstat på.

Rickard Öberg är utvecklare på Jayway och den som en gång skrev grunderna i applikationsservern JBoss. Han är expert på applikationsservrar och har en teori om varför utvecklarna anser att Websphere 6 bättre överträffar förväntningarna än JBoss.

– IBM har väldigt många kunder som tycker att applikationserverns tillförlitlighet och tillgänglighet är viktigt för dem. Därför har företaget lagt ner mycket krut på dessa parametrar, säger Rickard Öberg.

Ur företagets lönsamhetsperspektiv finns det i huvudsak två funktioner som är extra viktiga för applikationsservrar, enligt Rickard Öberg.

– Dels att enkelt kunna driftsätta tjänster, och dels ha möjligheten att övervaka tjänsterna, säger Rickard Öberg.

Hur ser framtiden ut för applikationsservrar?

– Konceptet med applikationsservrar känns lite daterad, nu när tjänsteorienterad arkitektur tagit fart. Men figursydda applikationsservrar, som Suns Glassfish som bara använder de funktioner som faktiskts behövs, har en framtid, säger Rickard Öberg.