Nyligen meddelade Intel att nästa generation av Centrino, grundstommen för företagets bärbara datorer, blivit försenad vilket konkurrenterna säkert inte har något emot.

AMDs alternativ till Centrino 2 kallas Puma och bygger på processorn Turion X2 Ultra samt grafikkretsar från ATI, grafikkortstillverkaren som AMD numera äger. De produkter som nu visats upp är den första frukten av ATI-köpet och innebär att AMD kan påbörja vägen mot processorer som har helt integrerade grafikfunktioner.

De grafikkretsar som nu används är ATI Mobility Radeon HD 3000 som har egna grafikminnen i stället för att dela minnen med processorn.

– Vi kommer att ha de första Puma-produkterna ute nu i juli, säger Alex Garriga på Fujitsu-Siemens svenska kontor.

Han gillar AMDs koppling mellan grafik och processorer.

– AMDs Puma-plattform är väldigt intressant med Hybrid Graphics och där man vinner grafikprestanda samtidigt som man har en smart strömsparfunktion som ger lägre energikonsumtion.

AMD lovar att ett hundratal nya datorer från tillverkare som Acer, Asus, Dell, Fujitsu-Siemens, HP, NEC och Toshiba ska stå klara med nya burkar under sommaren. En tredjedel av dessa får skärmar på 15 tum men här finns även modeller med 18 tum och med 12, däremot inga i den riktiga lättviktsklassen.

När AMD nu i större utsträckning börjat satsa på att integrera komponenter, i detta fall processorer och grafik, väljer man ändå inte samma väg som Intel där även allt vad trådlöst heter finns inbakat i Centrino-konceptet. Enligt AMD är detta dock ingen nackdel för kunderna som i stället för större frihet att välja de bästa komponenterna från flera olika tillverkare.

Trots detta har Intel haft stora framgångar med Centrino sedan introduktionen 2003 och under året första kvartal ligger marknadsandelen på 85,5 procent. Den siffrar var på 82,1 procent vid slutet av förra året, enligt Mercury Research.

Nu gäller det att försöka vända skutan och knappa in på Intel innan giganten åter igen skjuter fart.

– Puma är precis vad AMD behöver för att stärka sina positioner mot Intel, säger Mercury Research analytiker Dean McCarron.