Robert Malmgren är konsult och driver det egna företaget Romab. Han har femton års erfarenhet av arbete med it-säkerhet och har bland annat skrivit säkerhetspolicy för några av Sveriges största företag.

Enligt honom finns det anledning för konto­kortsinnehavare att vara oroliga för den här typen av bedrägerier.

– Att göra en uttömmande sökning för att få fram ytterligare kontokortsinformation som cvv-kod blir allt vanligare, säger han efter CS avslöjande om att bland annat SF Bios webbplats har använts på detta sätt.

Enligt Robert Malmgren är det enkelt att komma över kontokortsnummer.

– Det finns flera olika sätt. I dag finns det dessutom en mer eller mindre etablerad handel på nätet där man kan byta någons inloggningsuppgifter mot låt oss säga tio kontokortsnummer.

Björn Seth, inspektör på Rikspolisens bedrägerirotel, beskriver denna typ av kontokortssvindel som ett av dagens vanligaste brott.

– Bankerna är medvetna om det här. Det är jättevanligt att man gör ett mindre första köp för att ta reda på cvv-koder. Det är ännu enklare på restauranger eller svarttaxiresor där du i regel lämnar bort kortet en stund.

Enligt Björn Seth ligger detta delvis till grund i att när själva kontokorten skapades var internet inte inräknat.

– Sedan är det ett vansinnigt system man har när man först skickar ut ett kort och två dagar senare en personlig kod – samtidigt som cvv-koden redan finns instansad på kortets baksida. Det är bara att skriva av informationen och sedan i stort sett handla fritt på nätet.

Enligt honom är det enda sätt att skydda sig från den här typen av bedrägerier att helt enkelt inte ha något kontokort, och framför allt inget kreditkort där beloppen riskerar att bli än svårare att hantera.

Han rekommenderar också att man skrapar bort cvv-koden för att åtminstone försvåra carding.

– Just elektronikbranschen brukar vara en populär marknad för bedragare och där det brukar vara enkelt att genomföra ett köp som inte har koppling till någon fysisk människa. Det är stort just nu.