Vad som är klart är att alla – processor­tillverkarna, pc-tillverkarna och mobiltelefontillverkarna – har fått stora skrämselhickan. Alla vill vara värst, men ingen kan riktigt förklara vad maskinerna ska användas till. Webbtjänster, e-post och telefoni är några nyckelord. Men det fungerar ju bra redan nu? Förr skröt tillverkarna om vem som hade bäst datorer för de tyngsta datorspelen eller snyggast skärmar för filmer. Nu handlar allt om småttighet. Vad är det för coolt med det?

Och vad ska man kalla de här nya datorerna? På 1970- och 1980-talet pratade man om mini- och mikrodatorer. Nu skriver vi smådator eller pyttedator. Under 1990-talet var det handdatorer som gällde. Den senaste engelska termen verkar vara netbook. Andra termer är mid och umpc.

Den senare termen var het 2006, då jag befann mig på den jättelika it-mässan Cebit i Hannover. Det var där som Microsofts mycket hajpade Origami-projekt avslöjades vara en plattform för små internetanslutna datorer. Den första modellen blev Samsungs Q1. Nu är umpc på utgående, antagligen därför att just Q1 måste betraktas som en av de senaste årens stora besvikelser. Asus senaste inkarnation, Eee pc, har däremot blivit en succé. I Asien. Men den är ganska ful och har ett långt ifrån lika innovativt gränssnitt som Apples Iphone.

Utmärkande för umpc var att Microsofts Windows XP Tablet PC skulle användas som operativsystem. Trenden nu är snarare Linux. Windows Vista tycks vara för tungt och krävande. Microsoft börjar bli så nervöst att före­taget nu tillåter gamla Windows XP i smådatorerna i två år till. För vanliga datorer är det säljstopp den 30 juni.

Ett alternativ kan vara Windows Mobile, den Windowsversion som är anpassad för smarta mobiler. Sony Ericssons omtalade kommande affärsmobil Xperia X1 är ett exempel. Enligt den amerikanska mobilteknikleverantören Qualcomm är Windows Mobile 7 nyckeln för mobil­telefontillverkarna att lyckas konkurrera med smådatorerna.

Andra stora processortillverkare för mobiltelefoner är Texas Instruments och Arm. På Computex pratade de sig varma för varianten som kallas mobile internet devices, mid.

Som det nu ser ut innebär smådatorerna en rejäl prestanda- och funktionsförsämring jämfört med en vanlig bärbar. Och de är mindre användarvänliga och betydligt nördigare än en smart mobil­telefon. Jag avvaktar ett bra tag till.