Bildskärmen är riktigt bra men vi hade gärna sett bättre svärta och betraktningsvinklar. Vga ut finns för projektor, men inte dvi eller hdmi, vilket vore självklart i den här prisklassen.

Inte heller finns dockningsstation. Den är en reskamrat och inget annat. Testdatorn är utrustad med ett sexcellsbatteri som ger tre timmars drift med hårdbelastning. Dvd-brännaren kan bytas mot ett extra batteri som ger ett par timmar till.

Det robusta chassit ger trygghet på resan. Inbyggt 3g och gps finns och wlan-antennerna i skärmen har ovanligt bra räckvidd.

Tangentbordet är stummare än vi är vana vid på en Thinkpad men fortfarande bättre än de flesta konkurrenters. Styrpinnen gör att vi kan skriva och styra pekaren utan att flytta handen till pekplattan.

Till skillnad från Air kan man inte få X300 med vanlig, billigare, hårddisk. Starttiden är bra med en solidstatedisk, men prestanda överlag inte bättre än en konventionell hårddisk.

Det känns inte värt de många extra tusenlapparna att satsa på ssd, men här finns inget val. Men X300 är ett attraktivt val för Thinkpadentusiasten som vill ha en funktionell och lätt 13-tumsdator.

Fakta

Processor: Intel Core 2 Duo, 2 GB ram-minne, 64 GB halvledardisk (ssd), 13 tums bildskärm, grafik Intel X3100, vikt 1,13 kg med litet batteri och utan dvd-läsare, vikt 1,4 kg med testat sexcells­batteri.
Mått: 318 x 229 x 23 mm.
Pris: 26 000 kronor.
Betyg 7 av 10
Plus: Robust Thinkpad-kvalitet
Tyst och funktionell
Styrpinnen Trackpoint
Minus: Saknar dockningsmöjlighet
Ingen digital video ut och dyr