Netbook kallas ibland de små datorer med skärmar som oftast är på nio tum. Därför har Canonical valt namnet Ubuntu Netbook Remix på det nya operativsystemet.

Den här versionen av Ubuntu Linux ska göras tillgänglig för leverantörer som HP, Dell, Asus och Acer som nu i dagarna presenterat datorer i viktklassen kring ett kilo.

Ubuntu Netbook Remix är kompatibelt med Intels nya Atomprocessor och har stöd för en rad trådlösa tekniker, även turbo-3g.

En av de mest omskrivna pyttedatorerna är Eee PC 701 som kör Linuxdistributionen Xandros och säljs hos Siba och Onoff för 2 400 kronor exklusive moms. Den har bara 7-tumsskärm, men nästa generation ska få 8,9 tum.

De billigaste smådatorerna har bara 512 MB arbetsminne och klarar inte att köra Windows Vista. De flesta leverantörer var därför länge inställda på att använda Linux. Men i början på april meddelade Microsoft att tidsfristen för Windows XP skulle förlängas till 2010 för smådatorer. För normala datorer är det fortfarande bara Vista som gäller från månadsskiftet juni juli.

Bland leverantörerna som satsar stort på segmentet märks Acer vars Aspiro One har en skärm på 8,9 tum och får ett butikspris på 3 000 kronor vid den svenska säljstarten i augusti.

– De levereras inledningsvis med operativsystemet Linpus Linux Lite, men stöder även Windows XP. Fast då kostar den en tusenlapp mer, säger Acers produktchef Mattias Nyman.

Fakta

Väljer man en så kallad netbook med någon variant av Linux kostar 512 MB ram 3 000 kronor.
Datorerna stöder dock minnen på 1 GB och går även att få med Windows, fast då hamnar butikspriset på 4 000 kronor.