Lagom till Iphones ettårsfirande kommer så den uppdaterade version som det så länge spekulerats kring. Att den nya versionen skulle få stöd för 3g var ingen överraskning så frågan var bara om den även skulle få gps.

Säljstarten för Iphone 3G blir 11 juli (även i Sverige) och ingångspriset för en modell på 8 GB är satt till 199 dollar (1 200 kronor), åtminstone i USA. De svenska priserna är ännu inte klara. För en modell på 16 GB blir priset 299 dollar.

Apple har inte gått ut med information kring batteritiden när navigatorn är påslagen men lovar bättre batteritid än de flesta andra 3g-telefoner. Vid vanliga gsm-samtal ökat batteritiden från åtta till tio timmar och i 3g-näten utlovas fem timmars samtalstid.

Steve Jobs, Apples vd framträdde tidigare under kvällen, svensk tid, som öppningstalare på företagets utvecklarkonferens, Worldwide Developers Conference. Mycket fokus under konferensen (WWDC 2008 som pågår 9-13 juni) ligger på företagets telefon, Iphone, vilket avspeglas av att hela 62 av de 147 passen handlar om denna plattform.

På plats i Moscone West, det stora konferenscentret i San Francisco, får de 5200 åhörarna en lång dragning om Apples satsning på verktyg som ska göra företagets produkter mer intressanta för företag. Det gäller inte minst utvecklingsverktyget för Iphone 2.0 som nu hunnit testas av en rad banker, flygbolag, företag inom den medicinska sektorn samt militären.

Bland de produkter som nu utvecklas för Iphone märks bloggprogrammet Typepad samt ett program, Mobile News Network, som gör det möjligt att få lokala nyheter genom att telefonen identifierar användarens position. För studenter som behöver ett enkelt verktyg i anatomiundervisningen kommer programmet Modality.

Dessa produkter presenterades under Steve Jobs öppningsanförande där även en rad utvecklare fick möjlighet att presentera de spel som nu är på gång för Iphone.
Ross Rubin, marknadsanalytiker på NPD Group anser att Apples satsning på programutvecklare kan få stor betydelse.

– Den satsningen är i det långa loppet betydligt viktigare än nya versioner av Iphone och kan innebära att Apples telefoniplattform kan fått ett brett genomslag även på företag.

Henrik Wannheden, it-chef på reklambyrån Stendahls i Göteborg, tror att den nya versionen av Iphone kommer att tilltala många svenska utvecklare.

– Jag har ett gäng mobilutvecklare på jobbet som normalt fokuserar på Windows och Windows Mobile. Nu dreglar de över Iphone och kommer köpa 3g-versionen så fort de kan.

I den utökade satsningen på småföretagare finns även nya webbtjänsten Mobile Me där man automatisk kan synka telefonen (kalender och e-post) med kontorsdatorn via mobilnäten eller trådlösa nät. Detta ska fungera likadant oavsett om man kör pc eller Mac. För Mobile Me får man betala 600 kronor per år och då ingår lagringsutrymme på 20 GB och tjänsten ska ersätta .Mac i början på juli.