Det finns mycket att vinna, inte minst ur miljösynpunkt, på att välja en kompakt konstruktion med strömsnåla servrar i valet av ny datorhall. Det är budskapet när Suns representanter Stephen Parish och Per Vålvik tar CS på en rundvisning av den nya, portabla datahallen som står uppställd utanför kontoret i norra Stockholm.


Dator på flaket. Stephen Parish (t v) och Per Vålvik presenterar Suns containerdator för svenska kunder. Foto: Joel Åsblom.

Blackbox, eller Modular Datacenter som det officiellt kallas, är i princip en superdator som packeterats i en vanlig 20-fots container. Enligt Suns personal innebär den modulära konstruktionen att datacentret kan driftsättas tio gånger snabbare än traditionella modeller. I den förhållandevis lilla lådan finns åtta rack med 250 servrar, 2 PB lagring och 7 TB ram. Den modell som visas upp i Stockholm är vattenkyld och har ett eget dieselaggregat.

– Det går givetvis att använda annan strömförsörjning, exempelvis solpaneler, säger Suns it-arkitekt, Stephen Parish. Han betonar att Blackbox fungerar även i områden som saknar modern infrastruktur och nämner att en av kunderna valde konceptet för att kunna bygga upp en fakbrik på den indiska landsbygden.

Fullt utrustad ska det räcka med en container av det här slaget för att serva 10 000 anställda, åtminstone om dessa använder Suns tunna klient, Sun Ray. Då hamnar man på beräkningskrafter på hundratals teraflops vilket gör att en Blackbox kan placera sig på topplistan över världen mest kraftfulla superdatorer.

Fakta

Suns Modular Datacenter drar 40 procent mindre energi jämfört med traditionella datahallar. Den ryms i en vanlig container och väger 15 ton. En typisk installation lär kosta drygt tio miljoner kronor.