Lagom till ettårsfirandet av Iphone kommer den uppdaterade version som det så länge spekulerats om. Att den skulle få stöd för 3g kom inte som någon överraskning, frågan var om den även skulle ha gps.

Steve Jobs, Apples vd, var öppningstalare på utvecklarkonferensen Worldwide Developers Conference.
I centrum under konferensen, som pågår till och med fredag, står Iphone – 62 av de 147 passen handlar om den plattformen.

På plats i Moscone West, det stora konferenscentret i San Francisco, får de 5 200 åhörarna en lång dragning om Apples satsning på verktyg som ska göra företagets produkter mer intressanta för företag. Det gäller inte minst utvecklingsverktyget för Iphone 2.0 som nu hunnit testas av en rad banker, flygbolag, företag inom medicinsektorn samt militären.
Bland de produkter som utvecklas för Iphone märks bloggprogrammet Typepad och Mobile News Network, ett program som gör det möjligt att få lokala nyheter genom att telefonen identifierar användarens position.
För studenter som behöver ett enkelt verktyg i anatomiundervisningen kommer programmet Modality.
De här produkterna presenterades under Steve Jobs öppningsanförande. En rad utvecklare fick också presentera spel för Iphone.
Ross Rubin, marknadsanalytiker på NPD Group, anser att Apples satsning på programutvecklare kan få stor betydelse.
– Den är i det långa loppet betydligt viktigare än nya versioner av Iphone och kan innebära att Apples telefoniplattform får ett brett genomslag även på företag.

Henrik Wannheden, it-chef på reklambyrån Stendahls i Göteborg, tror att den nya versionen av Iphone tilltalar många svenska utvecklare.
– Jag har ett gäng mobilutvecklare på jobbet som normalt fokuserar på Windows och Windows Mobile. Nu dreglar de över Iphone och kommer att köpa 3g-versionen så fort de kan.
Niklas Henricson på Telias presstjänst säger att Iphone ska säljas i Sverige, Danmark, Finland och Norge med start den 11 juli och att de snart tar emot förhandsbokningar.
– Vi återkommer om priser längre fram.
Är avtalet exklusivt?
– Jag kan inte ge några kommentarer om vårt avtal med Apple, säger Niklas Henricson.

Fakta

Säljstarten för Iphone 3G blir den 11 juli (även i Sverige) och ingångspriset för en modell på 8 GB är 199 dollar (1 200 kronor), åtminstone i USA. De svenska priserna är ännu inte klara. För en modell på 16 GB blir priset 299 dollar.
Apple har inte gått ut med information om batteritiden när navigatorn är påslagen, men lovar bättre batteritid än de flesta andra 3g-telefoner.