Bakom kampanjen Stoppa FRA-lagen står ett löst sammansatt nätverk av individer som vill övertala borgerliga riksdagsledamöter att gå emot sina partier och rösta ner lagen som ska ge Försvarets Radioanstalt, FRA, rätt att avlyssna trådbunden trafik, alltså internet- och telefonitrafik, som passerar landets gränser. Det berättar Mikael Nilsson, en av de drivande bakom nätverket, till Computer Sweden.

– Tanken är inte att kampanjen ska få tyngd genom att nätverket är tungt, utan av den information vi länkar till. Det är därför jag till exempel har valt att inte skriva ut mitt namn, säger han.

Mycket tyder dock på att nätverket har starka kopplingar till Piratpartiet.

I dag onsdag publicerar nätverket en helsidesannons på sidan tre i Dagens Nyheter, en av de mest eftertraktade reklamplatserna i svensk media. En sådan annons kostar enligt DNs annonsavdelning 270 300 kronor, och nätverket ska enligt uppgift inte ha fått någon rabatt.

Vem som finansierar reklamen är hemligt, men Mikael Nilsson, som sköter kontakterna med DN, berättar att pengarna kommer från en privatperson som helt enkelt brinner för att stoppa FRA-lagen.

Sajten Stoppafralagen.nu hade 89 000 unika besökare bara under tisdagen, enligt nätverkets egna uppgifter.

Bloggportalen Knuff.se domineras i skrivande stund helt av två ämnen: Sveriges seger i EM-matchen mot Grekland – och den kommande riksdagsomröstningen.

– Utan uppmärksamheten i bloggosfären hade det här aldrig hänt, säger Mikael Nilsson om kampanjens genomslag.

Fakta

Frågan om FRA-lagen ska bli verklighet avgörs i riksdagen den 18 juni.