För 20 år sedan hade den unge teknisten Risto Siilasmaa inga drömmar om att leda ett internationellt företag eller räknas till det finska näringlivets toppar. Bolaget han startat med en kompis var bara ett sätt att göra skatteavdrag för datorerna och kunna fakturera kunderna. De var 20-åriga entusiaster som gick på Helsingfors tekniska högskola.

Risto var en tid redaktör för pc-tidningen Mikro­bitti och han hade drömt som 15-åring att bli världsberömd för ett datorspel. Men det blev aldrig färdigt. Minnet i hans C64 räckte inte till!

– De hjälpte företag med installationer och utbildning i bland annat projektstyrning. Verksamheten växte och Siilasmaa var tvungen att anställa fler studenter. Till slut kunde han inte lägga ner, för han hade nästan alla sina kurskamrater anställda, berättar F-Secures Sverige-vd David Treiberg.

Bolaget hette Data-Fellows och blev störst i Finland på Mac- och pc-utbildning. Bland arbetsuppgifterna blev virus och säkerhet allt viktigare.

Det första bootsektorviruset Brain började spridas 1986 via disketter. Men det fanns knappast några verktyg så Data-Fellows knöt kontakter i den spirande antivirusvärlden med ett isländskt snille, Fridrik Skulason.

– Han hade gjort en verktygslåda med ett tjugotal små program för att granska bootsektorer och radera filer. Alla var mycket effektiva men svåra att använda. Vi skrev ett avtal om att Data-Fellows skulle göra ett gränssnitt. Det första var en menybaserad Dos-version, sedan gjorde vi Windowsversionen
F-Prot Pro, berättar Ari Hyppönen som fortfarande har en nyckelposition som forskningschef i bolaget – som snart bytte namn till F-Secure.

F-Secures egna produkter fylldes på med flera motorer för att upptäcka och avlägsna skadlig kod. Också den ryska experten Eugene Kaspersky bidrog med sin motor. Peter Szor skapade antivirusmotorn Orion och blev med tiden känd för sin handbok
i virusbekämpning.

I Sverige fick Jens Karlberg agenturen för F-Prot och övertalade ett par killar som börjat göra webbsidor
i Internetkompaniet att ta över agenturen. En av dem var Per Hellqvist.

– Vi startade Atremo och sålde F-Prot, Eudora och modem från Olitech. I början var det motigt, QA hade 80 procent av marknaden med Dr Solomon. Men vi växte och vid millennieskiftet hade vi kommit till ett slags vägval där finnarna valde att starta ett dotterbolag här, minns han.

– De årliga virusepidemierna vid sekelskiftet med maskar som Melissa och Loveletter gav en skjuts åt säkerhetsföretagen och Risto Siilasmaa var en tid näst rikast i Finland, säger Johan Jarl som är virusexpert på svenska F-Secure.

– Vid den tiden formulerade han strategin ”säkerhet som en tjänst”. Maskarna stoppades med SP2 till Windows XP men sedan dess har hoten blivit allt mer komplexa, säger han.

– Vi har i dag en unik position genom våra avtal med nästan alla teleoperatörer och vi väntar med spänning på Virus Bulletins test av vårt proaktiva skydd. Det ska klara också framtida hot av slag som vi ännu inte sett, säger Johan Jarl.

Fakta

Risto Siilasmaa föddes 1966 och fick sin första speldator när han var 15. I dag finns han kvar som styrelseordförande i F-Secure och sitter i en rad bolagsstyrelser, ofta i företag han investerat i.
Företaget började i hans vardagsrum och flyttade sedan till lokaler i en förfallen före detta plastpåsfabrik. F-Secure är det näst populäraste företaget i Finland för arbetssökande studenter – efter Nokia.