Enligt Google så står företaget för ett fritt och neutralt internet där alla ska ha fri tillgång till samtliga resurser som finns, oavsett vad det rör sig om. Google ger sig nu aktivt in i kampen och utvecklar ett verktyg som avslöjar om din bredbandsleverantör blockerar vissa tjänster på internet, uppger företaget i en intervju med The Register.

De blockerade tjänsterna som Google refererar till är med största sannolikhet olika fildelningsprotokoll såsom bittorrent. Förra sommaren avslöjades att den amerikanska bredbandsleverantören Comcast blockerade flera fildelningsprotokoll för sina kunder.

Även i Sverige har frågan tagits upp på senare tid. I dagsläget är det emellertid olagligt för en svensk bredbandsleverantör att filtrera kundernas internettrafik utan samtycke. Det kan dock ändras i framtiden om det sker en lagändring som tillåter detta.

Google har inte uppgett när verktyget kommer att finnas tillgängligt eller hur det kommer att fungera. Google uppger dock att deras smartaste ingenjörer har arbetat på verktyget sedan en tid tillbaka.