Den anläggning som nu tas i bruk vid Umeå universitets High Performance Computing Center North (HPC2N) bygger på 672 bladservrar från IBM som försetts med Intels senaste Xeon-processorer samt även IBMs Cell- och Power6-processorer.
Bo Kågström inspekterar nya superdatorn, Akka.
Totalt har Akka 5 376 processorkärnor och i de prestandamätningar som gjorts visar att man kan komma upp i 46 teraflops medan den teoretiska pretandan är 54 teraflops. Enligt IBMs specifikationer ska den klara 53,8 biljoner beräkningar per sekund, vilket motsvarar prestandan hos 3 000 bärbara datorer.
Redan före presentationen av årets top500-lista över världens snabbaste superdatorer tror sig IBM veta att klustret i Umeå ska hamna bland de 50 snabbaste.
På ett par punkter skiljer sig Akka från mängden. Den går nämligen att boota på både Windows och Linux vilket innebär att Microsoft fått en fjäder i hatten och att Umeå fått Europas största Windows-kluster. Den version av Windows som valts är betaversionen av HPC Server 2008, en plattform som Microsoft lanserade för ett par år sedan men som ännu inte fått något genomslag på marknaden.
Bara sex av världens 500 mest kraftfulla datorsystem använder Windows som operativsystem, enligt höstens top500-lista. Men Microsofts hoppas att HPC Server 2008 ska innebära ett trendbrott eftersom denna version bättre än tidigare klarar att köra program i parallella miljöer.
– Det här är den första superdatorn i Sverige som kör både Windows och Linux och det ska bli intressant att se vilka resultat det kan ge, säger HPC2Ns föreståndare, Bo Kågström.
Han säger att den konstruktion som nu har valts innebär att man kan vända sig till en bredare grupp av användare och forskare. De traditionella användarna av system för storskaliga beräkningar är forskare från olika naturvetenskapliga och teknikvetenskapliga områden. Här är det främst Linux som gäller.
– Inom områden som humaniora och samhällsvetenskap är de flesta Windows-användare och förhoppningsvis kommer de att känna igen sig i denna nya miljö och snabbare kunna utnyttja Akka-systemet, säger Bo Kågström.
Akka utmärker sig även på ett annat plan och det gäller strömförbrukningen. De nya Xeon-processorerna har vardera fyra kärnor men drar bara 50 watt. Därmed har klustret hamnat överst på topplistan Green500, åtminstone när det gäller Windows-kluster.
Akka vid HPC2N i Umeå har teoretiskt beräkningskapacitet kring 54 teraflops. Tidigare i år invigde Parallelldatorcentrum vid KTH nya superdatorn Ferlin som teoretiskt klarar 57 teraflops. Även Nationellt Superdatorcentrum i Linköping har uppgraderats nyligen. Neolith har topprestanda på 60 teraflops.
Akka kostar cirka 14 miljoner kronor och har finansierats med bidrag från Vetenskapsrådets metacenter SNIC (cirka 10 miljoner kr) och Kempestiftelserna (4 miljoner kr).
High Performance Computing Center North (HPC2N) är ett konsortiesamarbete mellan Institutet för rymdfysik i Kiruna, Luleå tekniska universitet, Mittuniversitetet, SLU och Umeå universitet.