Ett nätverk av massiva internetförbindelser omger Östersjön och förbinder västra Ryssland, inklusive Moskva, med västra Europa och vidare över Atlanten. Teliasonera International Carrier står för några av de största förbindelserna vilket enligt uppgift bidragit till att omkring 80 procent av trafiken från Ryssland går via Sverige. Alternativet är att skicka datan via en knutpunkt i Wien.
– Det mesta av trafiken från Östblocket går via Teliasonera International Carrier. Det finns i princip två anslutningar, en via Helsingfors och en via en separat kabel som har lagts över Östersjön, säger Patrik Fältström, internetexpert på Cisco.
Det ger Sverige ett unikt läge som avlyssningspunkt för Rysslands elektroniska kommunikation. Enligt CS källor, med god insyn i arbetet med signalspaningslagen, har det varit ett drivande argument för att ge Försvarets radioanstalt, FRA, rätt att avlyssna trafik som går i de svenska näten.
Speciellt på nätterna, när den svenska aktiviteten på nätet är lägre, strömmar mycket rysk data och annan internationell trafik över Sveriges gränser. Det gäller även trafik från andra länder i Östeuropa.
Svensk infrastruktur håller hög internationell klass, och att datan på internet tar den mest framkomliga vägen betyder att den ofta passerar Sveriges gränser.
Svenska underrättelsemyndigheter kan sedan använda uppsnappad information från till exempel Ryssland i byteshandel med andra länder. I lagtextförslaget står att ”myndigheter som skall bedriva försvarsunderrättelseverksamhet får, enligt regeringens närmare bestämmande, etablera och upprätthålla samarbete i underrättelsefrågor med andra länder och internationella organisationer.”
Enligt Bo Hugemark, pensionerad överste och säkerhetspolitisk kommentator, skulle information insamlad genom spaning i rysk trafik kunna vara värd mycket för andra länder.
– Det här gör oss säkert intressanta internationellt, säger han.
Vilka länder skulle vilja ta del av sådan information?
– Man kan tänka sig alla västländer.
Anders Björck, tidigare försvarsminister och ordförande i Försvarets underrättelsenämnd, betonade denna innebörd av signalspaningen redan när FRA-lagen togs upp till debatt i riksdagen i fjol. Diskussionen har handlat för mycket om avlyssning av enskilda individer, ansåg han.
– En stor del av den internationella trafiken och den nationella trafiken i vissa länder går via Sverige i kabel. Jag tror inte att jag behöver säga mer, sa han då.
Läs mer: