Igår släpptes den färdiga versionen av Firefox 3 världen över. Mozilla som ligger bakom webbläsaren har tidigare gått med att det kommer att försöka skapa ett världsrekord i antalet nedladdningar under 24 timmar. Rekordet registrerades av representanter från Guinness rekordbok.

Enligt Mozilla så var trycket större än beräknat och företagets servrar brakade ihop inom en timme efter det att webbläsaren blev tillgänglig för nedladdning. Redan efter ett par minuter efter startskottet så registrerades cirka 14 000 nedladdningar per minut.

– Det kolossala intresset och entusiasmen kring Firefox 3 har varit överväldigande, bokstavligt talat. Våra servrar har uppenbarligen känt av trycket och kommer att återgå till normal drift inom kort, uppgav Mozilla på sin bloggsida efter att servrarna brakade ihop.

Efter cirka två timmar så löstes problemen och nedladdningarna började fungera i Sverige strax innan 21:00.

När detta skrivs klockan 6:00 på morgonen svensk tid så görs cirka 5 200 nedladdningar per minut och Firefox 3 har laddats ned av över tre miljoner användare världen över. Fortsätter det i den takten så finns det en chans att antalet nedladdningar når tio miljoner inom de 24 timmar som mätningen görs.

Endast i Sverige har snart 20 000 nedladdningar gjorts och i USA överstiger det redan en miljon. Du kan själv följa antalet nedladdningar i realtid här.