– Den stora fördelen med kvm är att det blir mindre skillnad för kunderna mellan en virtualiserad miljö och en ickevirtualiserad miljö, säger Jan Hedström, lösningsarkitekt på Red Hat.

En annan fördel med kvm är att det är fler som bidrar i utvecklingen av kvm än med xen, enligt Jan Hedström.

– Det beror på att kvm är en standardfunktion i Linux. Men xen är inte dåligt. Tekniskt sätt är kvm och xen ganska likvärdiga.

Xen ingår i Red Hats Enterprise Linux 5.

– Än har vi inte bestämt om vi ska byta ut xen mot kvm i Enterprise Linux 6, säger Jan Hedström.

Den nya virtualiseringslösningen, Ovirt, kan användas för både servervirtualisering och desktopvirtualisering. Förutom hypervisorn, programmet som låter flera operativsystem dela på samma hårdvara, ingår ett administrationsverktyg i Ovirt.

– Vi har satsat väldigt mycket på att förenkla administrationen. Administrationsverktyget har ett webbgränssnitt, och administratören får överblick över alla virtualiseringsplattformar. Vi stödjer alla plattformar utom VMwares, det är en väldigt sluten miljö och de har gjort det omöjligt att stödja den.

Red Hat lanserar även ett säkerhetsverktyg, Enterprise IPA, som är tänkt att användas tillsammans med Ovirt.

– Det används för att administrera identiteter och policies, säger Jan Hedström.

Den nya virtualiseringslösningen kan användas på så gott som all x86-hårdvara och kan stå värd för virtualiserade Red Hat Enterprise Linux- och Microsoft Windows-miljöer.
Programmen är släppta i betaversion.

– Vi vågar inte säga något datum för de skarpa versionerna, men vi satsar på att släppa dem under tidig höst, säger Jan Hedström.

Fakta

Red Hat levererar företagslösningar som baseras på Linux och öppen källkod. Bland produkterna finns operativsystem, mellanvara, administrationsverktyg och andra applikationer.

Företaget grundades 1993, och har i dag över 2 200 anställda runt om i världen. Huvudkontoret ligger i Raleigh i USA.