Enligt den nu avskedade mannen ska företaget, ett översättningsbolag på västkusten, ha ljugit och sagt att filen som skickades ut var en uppdatering till antivirusprogrammet. I själva verket var det fråga om ett övervakningsprogram från Spectorsoft, en stor leverantör av spionprogram.

En anställd som Göteborgs-Posten har varit i kontakt med berättar hur både han och en av hans kollegor kort därefter fick sparken. Arbetsgivaren ska då ha hänvisat till chattkonversationer han haft på sin jobbdator. Den tidigare anställde arbetade hemifrån men hade fått sin dator från arbetsgivaren.

Företagets ledning medger att ett spionprogram har skickats till de anställda men förnekar att det använts för att ta fram uppgifterna som ledde till avskedet.

Enligt Datainspektionen är det inte tillåtet att övervaka anställda utan att informera dem.

– Man får givetvis inte skicka spionprogram i smyg till folk, säger Mats Björklund till GP.

Kammaråklagare Håkan Roswall är av en annan uppfattning. Enligt honom är denna typ av övervakning tillåten så länge den sker mot företagets egna datorer.

Efter förhandlingar med facket drogs uppsägningen tillbaka, varpå mannen själv sade upp sig med lön under uppsägningstiden.