Lagförslaget innebär att ett nytt statligt organ skapas som ska ta emot klagomål från skivbolag, filmbolag och andra rättighetsinnehavare. Myndigheten får ansvaret för att samla in ip-adresser som använts vid olaglig nedladdning.

Användarna får två varningar, först via e-post och sedan via brev, innan deras internetaccess stängs av i upp till ett år. Det kräver en överenskommelse mellan den franska staten och landets internetleverantörer.

Enligt den franska kulturministern Christine Albanel handlar det inte om att utrota den olagliga fildelningen helt och hållet utan snarare om att minska den.

Enligt nyhetsbyrån Reuters ska parlamentet ta ställning till förslaget i höst och lagen kan i så fall träda i kraft den 1 januari 2009.

Förslaget hyllas av skivindustrins branschorganisation Ifpi.

- Det här är det mest kraftfulla åtgärden i kriget mot nätpiraterna som vi sett hittills, säger Ifpis chef John Kennedy till Times Online.

Modellen har stora likheter med de förslag som regeringens utredare Cecilia Renfors lade fram i höstas. Det möttes dock av skarp kritik från både operatörer och vanliga användare.

Även Konkurrensverket hade invändningar. Ett sådan förslag skulle hota informationsfriheten och försämra allmänhetens förtroende för näringslivet, sa myndighetens generaldirektör Claes Norgren.