På mötet, som hölls i Paris, beslutade Icann att påbörja arbetet med att ta fram regler för skapa generiska toppdomäner, gTLDs, skriver IDG News. De toppdomäner som finns i dag, till exempel .com, .edu, .org och .net, har genomgått en lång process för att bli godkända av Icann, och möjligheten att ansöka har inte varit öppen för vem som helst.

De nya reglerna innebär att vem som helst som kan driva internetregistrering kan ansöka om att få sin egen toppdomän. Godkännandet av nya toppdomäner kommer att ske automatiskt i de fall ingen har några invändningar.

– Det här är ett beslut att göra TLD-området helt fritt, säger Icanns högste chef Paul Twomey till IDG News.

Organisationen beslutade även att börja ta fram regler för hur IDNs, Internationalized Domain Names, ska tilldelas. Det här öppnar dörren för domännamn bestående av icke-latinska tecken. Det innebär till exempel att ett kinesiskt företag kan registrera ett domännamn som består av dess namn i kinesiska tecken följt av .cn, som är landskoden för Kina.

Även dTLDs kommer att kunna registreras i icke-latinska tecken.

Fakta

Icann står för Internet Corporation for Assigned Names and Numbers och är en icke-vinstdrivande organisation som har huvudansvar för bland annat ip-adresserna och domännamnen.

I Icanns uppdrag ingår även att se till att internets stabilitet bevaras.

Organisationen grundades 1998.