Microsoft har lättat på hårdvarukraven som pc-tillverkare måste hålla fast vid för att få installera Windows XP på lågkostnadsdatorer. Det visar dokument som IDG News fått se.

Medan 30 juni var den sista dagen för att sälja de senaste licenserna för Windows XP har Microsoft gjort flera undantag för det äldre operativsystemet, inklusive dess användning i lågkostnadsdatorer som Asus Eee liksom på datorer anpassade för tillväxtmarknader.

Microsoft erbjuder Windows XP Home Edition för att locka pc-tillverkare att använda det istället för Linux på lågkostnadsdatorer, men det medför begränsningar på vad gäller hårdvaran.

Enligt de nya direktiven, som finns i dokumenten, måste pc-tillverkare bergänsa skärmen till 14,1 tum och hårddisken får inte vara större än 160 GB. Även ultralätta datorer med pekskärm kvalificerar sig för de nya direktiven.

Enligt de tidigare direktiven från april ingick inte datorer med pekskärm, största skärmstorleken var 10,2 tum och hårddiskbegränsningen var satt till 80 GB.

När det kommer till processorn är de fortfarande begränsade till en processor på 1GHz medan internminnet är begränsat till 1 GB.

De uppdaterade villkoren, särskilt den större skärmen, innebär att Windows XP kan användas på maskiner som mer ser ut som vanliga bärbara datorer.

Målsättningen med programmet är uppenbarligen att begränsa hårdvarumöjligheterna för lågkostnadsdatorer så att de inte äter marknad från vanliga datorer med det nya operativsystemet Windows Vista, något som både Microsoft och de stora pc-tillverkarna vill undvika.

Som en del av de nya villkoren har Microsoft även lagt till stationära dator med låg kostnad som kan använda Windows XP Home.

Microsoft vill inte kommentera uppgifterna med hänvisning att företaget inte offentligt diskuterar villkoren de gör upp med pc-tillverkarna.