Svenska webbplatsers nertid stiger 18 procent under sommarmånaderna. Enligt nya siffror som övervakningsföretaget Sitescanner har tagit fram på uppdrag av CS tyder mycket på att den kommande månaden blir årets sämsta för den som baserar sin verksamhet på webben.

– Anledningen är sannolikt att man under semestern har betydligt sämre koll på sina webbtjänster, säger Olle Bodelius, vd på Sitescanner.

Genomsnittet det senaste året är en nertid på 0,95 procent. Under juli månad var den enligt Sitescanner 1,12 procent. Konkurrenten Pingdom undersökte tidigare tillgängligheten för juni 2007 och kom till samma slutsats.

Belastningen på många typer av webbplatser är lägre under sommaren, vilket gör krascher som beror på överbelastning mer ovanliga.

– Många av störningarna vi ser under våren och hösten beror på hög belastning. Hade det varit normal belastning under sommaren hade det förmodligen varit ännu värre.

Undersökningen bygger på ett slumpmässigt urval av omkring 3 000 webbplatser av olika slag. Välbesökta webbplatser har i allmänhet högre upptid än de genomsnittet på 99,05 procent.

Med nertid avses dels att servern inte alls svarar på anrop, men även att webbplatsen visar ett felmeddelande eller att till exempel en e-handelstjänst inte fungerar som den ska.