Flashdisken, eller solid-state disk som det heter på engelska, tar allt mer plats på hårddiskens bekostnad, speciellt i bärbara datorer. Det är faktumet att flashdisken saknar rörliga delar som ger den dess fördelar. Den största nackdelen har varit ett högt pris jämfört med traditionella hårddiskar. En annan nackdel har varit bristande kapacitet. Men allt detta är på väg att förändras, skriver IDG News.

Eftersom marknaden växer och leverantörerna jobbar övertid i sina labb är priserna på väg ner för flashdiskar. Det kommer inte bara leverantörer och köpare av bärbara datorer till godo. Flashtekniken hävdar sig också för stora lagringslösningar. Det är framför allt höga prestanda och låg strömförbrukning som lockar.

Flashdiskar har framför allt bra prestanda för att läsa data, men leverantörerna jobbar hårt med att förbättra skrivprestanda.

EMC är ett företag som använder flashtekniken för storskalig lagring. I företagets produkt Symmetrix DMX-4 används flashminne i det lager som den mest eftersökta informationen lagras i, vilket ger korta åtkomsttider. På EMC tror man att priserna för flashdiskar kommer att vara jämförbara med priserna för de mest avancerade hårddiskarna i slutet av 2010.

Sun Microsystems planerar att göra flashdiskar i formaten 2,5 och 3,5 tum tillgängliga för både servrar och lagringsprodukter i slutet av året.

– Sun använder flashminne som ett höghastighetschache, säger Jon Stokes, redaktör på webbplatsen Ars Technica Web.

Sun hävdar att man lyckats förbättra prestanda dramatiskt, samtidigt som strömförbrukningen minskats. Företagets prognos är att flashdiskar kommer att anammas i hög takt för prestandakrävande tillämpningar inom de kommande sex till nio månaderna.

– Vi ser att flashdiskar är populära till och med i dag och man kan misstänka att de kommer att fortsätta vara det under 2009 och 2010, säger Jeff Janukowicz, analytiker på IDC.

Krishna Chander som är analytiker på Isuppli är mer försiktig:

– Leverantörerna kan erbjuda produkterna, men det är inte säkert att kunderna är redo att ersätta traditionella hårddiskar med flashdiskar, säger Krishna Chander.

Han tror att det tar 2,5 år innan flashdiskarna blir riktigt populära för lagringslösningar.

– Leverantörerna hävdar att deras flashdiskar har en garanterad livstid på fem år. När kunderna har haft diskarna i halva den tiden och ser att de fungerar kommer attityden att förändras.

Fakta

Flashdiskar baseras på en teknik som kallas nand. Dess främsta fördel är att den är billigare än den konkurrerande tekniken nor. En nackdel är att man inte kan läsa enskilda minnesceller, utan måste läsa hela block, vilka kallas sidor, eller pages på engelska.

Källa: Wikipedia