Den 43-årige mannen häktades i söndags och är anklagad för att ha manipulerat datorsystemet enligt fyra olika åtalspunkter. Han ska ha gjort ändringar i stadens wan, wide area network, som gjort det otillgängligt för andra administratörer. Han ska också ha skaffat sig själv otillbörlig tillgång till systemet, skriver IDG News.

Fibernätverket används för att koppla upp datorer i myndigheternas byggnader runt om i staden och hanterar omkring 60 procent av myndigheternas nätverkstrafik. Nätverket fungerar fortfarande men administratörerna har inte längre tillgång till switchar och routrar på nätverket, förklarar administrationschefen Ron Vinson.

– Det var lite nervöst att inse att den här personen har gett sig själv tillgång till vårt nätverk, säger Ron Vinson till IDG News.

– Vi övervakar systemet för att se till att det fortfarande är säkert. Problemet är inloggningskoderna som vi vill lägga vantarna på.

Dagarna innan 43-åringen häktades hade hans beteende förändrats, han hade blivit oberäknelig och uppträdde aggressivt mot sina medarbetare. Han arbetar som nätverksarministratör på det departement som sköter de mest kritiska it-funktionerna, inklusive e-post och telefoni.

Det hela upptäcktes när en ny säkerhetschef nyligen anställdes. Han har under de senaste veckorna upptäckt fler och fler tecken på att någon ändrade i systemen och tillslut togs polisen in. Polisens undersökning ledde till att misstankarna riktades mot 43-åringen.

Staden arbetar nu tillsammans med Cisco på att reparera skadan. Men om all den drabbade utrustningen måste bytas ut kan kostnaden nå 1,5 miljoner kronor. 43-åringen riskerar upp till sju års fängelse om han skulle dömas för allt han blivit anklagad för.