Projektet P2P-next arbetar med att utveckla den så kallade peer to peer-tekniken som annars används flitigt i fildelningsnätverk. P2P-Next har tagit emot 19 miljoner euro från EU och flera andra partners för att utveckla tekniken, skriver Ars Technica.

Enligt P2P-Next är dagens infrastruktur på nätet är inte lämplig för att skicka ut livesändningar till miljontals mottagare samtidigt. En dataström måste skickas till varje tittare och de potentiellt miljontals strömmarna kommer att stoppa upp nätet. Lösningen är at använda peer to peer-tekniken.

Johan Pouwelse, som leder forskningen, är övertygad om att nätet kommer att vara distributionsformen för tv i framtiden.

P2P-Next är en utveckling av bittorrent-tekniken men det som skiljer sig är ett fokus på livesändningar istället för nedladdningar. Projektet använder en kärna med bittorrent och Tribler, en öppen källkodsklient för strömmande video via peer to peer.

Det finns i dag 20 forskare som arbetar med P2P-Next i Holland som har finansieringen säkrad till 2012. Det finns mycket kvar att göra men just nu pågår de första testerna med tekniken, då tusentals användare ska koppla upp sig mot en videoström för att forskarna ska kunna samla in data.