Microsoft släppte nyligen sin virtualiseringsmotor Hyper-v och nu svarar VMware på konkurrensen. ESXi, en version av företagets virtualiseringsmotor specialgjord för att dra så lite minne som möjligt, kommer att släppas helt gratis.

Vd:n Paul Maritz meddelade under en telefonkonferens om den senaste kvartalsrapporten att nästa version av ESXi läggs ut gratis om två veckor, en produkt som tidigare kostade 495 dollar, nästan 3 000 kronor.

ESXi ska hantera alla funktioner som den äldre versionen av ESX klarar. Det inkluderar stöd för tekniken vmotion, som är möjligheten att flytta en virtuell maskin till en ny server medan den fortfarande används.

– Funktionellt sett är produkterna likvärdiga, ESXi gör allt som ESX klarar, säger Bogomil Balkansky, produktmarknadschef på VMware, till IDG News.

Enligt honom bygger ESXi på en modernare arkitektur och därför är den produkten att föredra i framtiden. Bland annat är minnesanvändningen liten, motorn använder bara 32 MB ram.

Enligt Gartners analytiker Tom Bittman är detta drag av stor betydelse. Det gör det lättare för VMware att konkurrera med Microsoft, som skickar med sin virtualiseringsmotor med de dyrare versionerna av Windows Server.

– Det här tar bort prisargumentet, säger Tom Bittman till IDG News.

De flesta företag köper flera produkter från VMware i samband med virtualiseringsmotorn, därför borde den ha varit gratis från början, enligt Tom Bittman.

– Det var ett misstag som de rättar till nu.

Enligt VMwares kvartalsrapport slutade försäljningen under andra kvartalet på 456 miljoner dollar. Det är en ökning med 54 procent från samma kvartal 2007, och resultatet stämmer väl med analytikernas förväntning som låg på 458,6 miljoner dollar, skriver IDG News.

Nettovinsten blev 92 miljoner dollar, eller 0,23 dollar per aktie, vilket också stämde överens med analytikernas förväntning.