Den 30 september kommer Yahoo att stänga ner servrarna som behövs för att bekräfta att musik som köpts i Unlimited Music Store är giltiga när de förs över till en ny dator eller när man byter operativsystem.

Det enda sättet för kunderna att fortsätta lyssna på sin musik är att bränna ut den till cd och sedan lägga över dem på datorn igen.

De som har köpt en stor musiksamling kommer får ta kostnaden för tomma cd-skivor och tiden det tar att föra över allt till datorn igen, skriver Corynne McSherry på Electronic Frontier Foundation, EFF, i sin blogg. Dessutom kommer kvaliteten att försämras om filerna komprimeras med till exempel MP3.

Trots att det är Yahoo som föreslagit lösningen väcker den också juridiska frågor.

– Vissa kunder kan ta en juridisk risk eftersom att de kanske inte har kvar kvittot på försäljningen. Dessutom kan vissa av rättighetsinnehavarna anse att en sådan kopiering bryter mot lagen, skriver Corynne McSherry.

EFF har under flera år varnat för vad som händer om en affär väljer att dra tillbaks sitt stöd för en butik där det som säljs har åtkomstskydd, så kallad drm.

Yahoo meddelade i februari att Unlimited Music Store kommer att stängas, efter att företaget börjat samarbeta med Real Networks tjänst Rhapsody. Sedan en månad tillbaks säljer Rhapsody musik utan drm.

EFF kräver nu att Yahoo antingen betalar tillbaks pengarna för den sålda musiken eller erbjuder kunderna ersättningsfiler utan drm.

Microsoft planerade också att stänga servrarna som bekräftade den musik som sålts i butiken MSN Music, men backade sedan. Nu lovar Microsoft att låtarna ska fungera fram till 2011. Båda företagen använde samma åtkomstskydd, Microsofts Plays for sure.