Anna Patterson var tidigare chef för Googles sökindex. Nu har hon tillsammans med maken Tom Costello, som utvecklat sökmotorer på Stanfords universitet och IBM, öppnat sin egen sökmotor. Den tredje grundaren är Russell Power, som även han arbetat med sökindexering och webbrankning på Google. Det skriver IDG News.

Cuil, som ska uttalas som ”cool”, har vid lanseringen indexerat 120 miljarder webbsidor. Enligt egen utsago är det mer än vad Google har i sitt index. Google går inte ut officiellt med hur många webbplatser som indexeras, men säger sig ”känna till” en biljon.

Ett snabbt test med sökningar på vanliga engelska ord som till exempel "house" och "cat" antyder att Google har fler indexerade sidor, då Google ger flera gånger fler träffar.

Enligt företaget går Cuil ett steg längre när det gäller analysen av webbsidorna. Webbplatser analyseras utifrån sitt sammanhang och varje sökfras analyseras. Det innebär att den ska kunna rangordna träffar bättre utifrån själva innehållet istället för att främst titta på hur populär en sajt är.

Cuil presenterar därefter sökträffarna utifrån vilka kategorier de tillhör och det finns flikar där man kan fördjupa sig i ett ämne eller få tips om hur man går vidare med sin sökning.

Detta är inte den första utmanaren till Google på senare tid. Wikipedias grundare Jimmy Wales lanserade Wikia Search i januari. Förutom en automatisk rangordning av sökträffarna kan också användarna hjälpa till att förbättra sökresultaten på Wikia genom att betygsätta sajter.

Cuil har för tillfället problem med överbelastning, då förmodligen många nyfikna är inne för att ta sig en titt på premiärdagen. Ska den ta sig an Google på allvar måste den dock klara mer trafik än vad den gör i dag.

Testa Cuil (sajten är i skrivande stund överbelastad)