Youtube är än en gång i blåsväder på grund av de videoklipp som finns tillgängliga på webbtjänsten. Företaget ligger redan i en rättslig tvist med amerikanska Viacom för brott mot upphovsrättslagen. Viacom kräver en miljard dollar i skadestånd av Youtube.

Igår lämnade den italienska mediekoncernen Mediaset Group in en stämningsansökan mot Youtube och dess moderföretag Google. Mediaset Group hävdar att Youtube lagrar tusentals videoklipp som tillhör Mediaset Group.

I stämningsansökan hävdar Mediaset Group att det den 10 juni fanns 4 643 videoklipp på Youtube med upphovsrättsskyddat material från Mediaset Group. Mediebolaget säger sig därför ha förlorat 315 672 tittardagar och begär ett skadestånd på cirka 4,7 miljarder kronor.

Mediaset Group driver flera tv-stationer i Italien och Spanien. Företaget producerar även filmer och tv-shower. Vice ordförande är Pier Silvio Berlusconi som är son till den italienska premiärministern Silvio Berlusconi. Silvio Berlusconi äger själv majoriteten av aktierna i investmentbolaget Fininvest som i sin tur äger Mediaset Group.

Youtube har som policy att det tar bort material när upphovsrättsmannen framför ett klagomål.

– Stämningar likt denna hotar sättet som människor delar med sig av information över internet. Youtube hyser stor respekt för upphovsrättslagen och tar dessa frågor på stort allvar. Vi förbjuder våra användare att ladda upp upphovsrättsskyddat material och vi arbetar aktivt med att ta bort material så fort vi får ett officiellt klagomål, uppger Youtube i ett uttalande till IDG News.