FCC, Federal Communications Commission, är USAs motsvarighet till Post och Telestyrelsen. Styrelsen för FCC anser att Comcasts handlande bryter mot lagen, skriver Washington Post.

Comcast använde utrustning som identifierade bittorrenttrafik och sänkte därefter hastigheten på fildelningen, utan att berätta det för kunderna.

Enligt FCC är det fel av Comcast att utnämna sig själv till dörrvakten som väljer vilket innehåll som ska få fri passage och vad som ska sinkas.

Comcast försvarar sig med att det ville säkerställa att viktigare överföringar gick fram genom att missgynna fildelningsprotokollet som drar en stor del av bandbredden.

– Våra principer för hanteringen av nätverket var rimliga och följer praxis i branschen. Vi blockerade inga webbsajter eller applikationer, säger Sena Fitzmaurice, talesperson för Comcast, till Washington Post.

Ett problem är att detta först blev känt efter att intressegrupper anmält det till FCC.

Än så länge har FCC inte släppt några mer detaljer om sitt utlåtande, men källor säger till Washington Post att Comcast förmodligen slipper böter. Den formella omröstningen sker imorgon, fredag. Minst tre av de fem styrelsemedlemmarna kommer att rösta för.

Däremot kan det innebära ett prejudikat. Andra internetleverantörer kommer förmodligen känna sig tvungna att avslöja hur de hanterar trafiken på nätet om de avviker från normen.

Under de senaste månaderna har andra operatörer valt nya vägar för att komma till bukt med problemet att vissa användare tar upp en stor del av bandbredden. Främst har det skett genom nya prismodeller som missgynnar storanvändarna, eller att sakta ner förbindelsen generellt för den som använder mycket bandbredd.