Asus Eee pc 1000 till höger är lite större än Asus Eee pc 701, till vänster.

Asus lilla och billiga bärbara dator Eee pc väckte stor uppmärksamhet när den släpptes. Med en vikt kring ett kilo och med ett pris som de flesta kunde motivera blev den en succé. Sedan dess har en version med större skärm släppts och nu kommer modell 1000 som börjar likna en vanlig bärbar.

CS systertidning Computerworld har testat Eee pc 1000 och Asus verkar ha fixat många av de brister som tidigare kunder har anmärkt på.

Den nya modellen har en betydligt större skärm på tio tum och upplösningen ligger på 1 024 x 600 pixlar. Det är mer användbart än Eee pc 701 med sjutumsskärm på 800 x 480 pixlar, som bland annat gjorde att många webbsidor inte fick plats på bredden.

Computerworld finner att den nya skärmen både är skarp och hyfsat ljusstark. En nackdel är dock att den bara klarar en 16-bitars färgskala. Den större skärmen gör att det finns mer plats för tangentbordet vilket gör det bekvämare att skriva på. Det nya tangentbordet som är 23 procent större är fortfarande inte det bästa man kan hitta men klart mycket bättre än de tidigare modellerna.

Asus Eee pc 1000 är omkring 30 procent tyngre än de tidigare modellerna som bara vägde strax under ett kilo. Samtidigt är den fortfarande mindre och lättare än de flesta bärbara på marknaden.

Batteritiden har också förbättrats till mellan 4,2 och åtta timmar. Enligt Computerworlds tester lever den omkring fem timmar på en laddning, vilket är dubbelt så länge som en Eee pc 701.

De nackdelar som Computerworld kan se är att tangentbordet fortfarande är bökigt. Atomprocessorn i datorn är heller inget fartmonster och presterar klart sämre än många andra billiga bärbara, men den drar å andra sidan mycket lite ström.

Asus Eee pc 1000 är nu släppt i USA och kostar i dag från 700 dollar, cirka 4 250 svenska kronor. Modellen med niotumsskärm går i dag att få för strax under 2 900 kronor inklusive moms i Sverige, men det är versionen utan Atomprocessor.

Asus har än så länge inte spikat när Eee pc 1000 släpps i Sverige men säger att det kommer ske under fjärde kvartalet.

Fakta

  • Skärm: 10 tum, 1024 x 600 bildpunkter
  • Lagring: Upp till 40 BG flashdisk eller 80 GB hårddisk
  • Processor: Intel Atom
  • Nätverk: Trådlöst till och med 802.11n
  • Minne: Upp till 2 GB
  • Tillbehör: Inbyggd webbkamera och mikrofon
  • Operativsystem: Xandros Linux eller Windows XP