Computer Swedens systertidning Infoworld delar ut sina årliga priser Best of Open Source Software, även kallad Bossie. Bland hela 60 vinnare utmärker sig CentOS som anses vara den bästa operativsystemsdistributionen för servrar och Ubuntu den bästa för skrivbordet, Puppy Linux den bästa distributionen av ett litet operativsystem, MySQL den bästa databasen, Jitterbit det bästa verktyget för att flytta och konvertera data, samt Virtualbox bäst för virtualisering på skrivbordet och Xen för servrar.

Väntade vinnare är Officepaketet Openoffice och webbläsaren Firefox. Audacity hyllas för ljudredigering och Gimp för bildredigering.

Elgg som är ett program för att skapa mindre sociala nätverkssajter, Scalix som är ett öppet alternativ till Microsofts epostprogram Exchange och bloggverktyget Wordpress får också tummarna upp.

Objektdatabasen Db4o, Intels C++-bibliotek Threaded Building Blocks för att skriva parallellt arbetande program, regelmotorn Jboss Drools och Javascriptramverket Prototype är några öppna produkter som anses passa väl för utvecklare.

Bland applikationer för stora företag hyllas bland annat Alfresco Community för innehållshantering, affärssystemet Compiere, portalen Liferay Portal, beslutsstödsverktyget Pentaho Open BI Suite och SugarCRM för kundvård.

Av mer tekniska nätverksprodukter märks Asterisk för ip-telefoni, Nagios för serverövervakning och Zenoss Core för nätverksövervakning. Amanda är valet för säkerhetskopiering i nätverk och Freenas för lagring, samt Winmerge för filhantering. Bland brandväggar hyllas SmoothWall Express.

Här finns hela förteckningen över vinnare.

Fakta

  • Många av förra årets Bossievinnare fick stryka på foten i år. Det var inte minst gott om nya vinnare vad gäller tunga applikationer och mellanprogram.
  • Detta anser Infoworld vara ett tecken på stark utveckling av öppna program.