Den serie som nu är på gång, och som främst ska konkurrera med Asus framgångsrika Eee PC, heter Ideapad S10. I USA kostar den 400 dollar, 2 400 kronor med arbetsminne på 512 MB och 80 GB hårddisk. Men den ska även komma i en version med 1 GB ram och hårddisk på 160 GB.

Datorn har skärm på 10 tum och har försetts med Intels Atom-processor på 1,6 GHz. Till skillnad från flera av konkurrenterna i detta segment är den utrustad med Windows XP istället för en Linux-version. Det gäller åtminstone för 10-tummaren. Lenovo flaggar dock för att man även ska sälja en 9-tummaren på vissa marknader och att den får Linux som operativsystem.

Ideapad S10 ska finnas ute på flera marknader i oktober. Lenovos svenske produktchef, Johan Freidlitz, säger att varumärket Ideapad även ska introduceras i Sverige inom några månader.

Bland de många konkurrenter som lanserat liknande lågprisdatorer märks HP, Dell och Acer. Asus har dock kommit längst i utvecklingen och har ett par modeller ute på den svenska marknaden. Företagets 9-tummare kom i somras och nu är även 10-tummaren Eee PC 1000 på väg. Den ska klara batteritider på nära 8 timmar och har hårddisk på 80 GB till skillnad från de tidigare modellerna som har betydligt mindre hårddiskar i flashformatet ssd.

Fakta

En rad tillverkare är börjar nu nafsa framgångsrika Asus Eee PC i hälarna med datorer som kostar under 3 000 kronor, väger ett drygt kilo och har skärmar på tio tum.