Vinsttapp drabbar konsulter
Sony Ericsson gjorde ett resultat på minus två miljoner euro för det andra kvartalet i år jämfört med en vinst på 327 miljoner euro samma period förra året.

Årets resultat var sämre än analytikerna förväntat sig trots att företaget vinstvarnade tidigare under andra kvartalet.

Det försämrade resultatet drabbar konsulterna hårdast när Sony Ericsson planerar att skära bort omkring 2 000 tjänster. Enligt analytiker måste företaget förbättra sin produktportfölj på gps-sidan för att öka konkurrenskraften.

Överraskade – och störtdök ...
Trots att telekomjätten Ericsson halverade vinsten under andra kvartalet överträffade bolagets rapport marknadens förväntningar.

För andra kvartalet 2008 redovisade Ericsson ett resultat före skatt på 4,7 miljarder kronor, jämfört med 9,3 miljarder samma kvartal 2007. Men årets kvartalsresultat blev ändå bättre än det förväntade resultatet på 4,4 miljarder.

Akien störtdök trots det på börsen efter att Carl-Henric Svanberg signalerat nolltillväxt på nätsidan under 2008 och att tillväxten på Ericssons viktigaste marknad, Kina, kommer att plana ut.

... men chefer frikändes

Fem Ericssonchefer, som åtalats för att ha fabricerat fakturor, frikändes under sommaren av Svea hovrätt.

Cheferna stod åtalade för, som termen lyder, försvårande av skatte­kontroll, som enligt åklagaren gjort att bolaget kommit undan att betala skatt på flera miljarder kronor.

Åtalet mot Ericssoncheferna bottnar i de stora utbetalningar som Ericsson gjorde till ”handels­agenter” i utlandet i slutet av 1990-talet.

Ny sökmotor i uppförsbacke

Sommarens lansering av den nya sökmotorn Cuil är ett klockrent exempel på hur man absolut inte ska gå till väga. De tre Googleavhopparna som konstruerat sökmotorn hade inte turen på sin sida.

Under lanseringen drabbades den nya sökmotorn av överbelastning och dåliga sökträffar. Tillsammans med felaktigt fokus drog det ner experternas omdömen.

Trots att sökmotorn har ett index på 120 miljarder webbsidor, vilket enligt Cuil är betydligt fler än Google, så har den en lång uppförsbacke framför sig för att reparera det första, dåliga intrycket.

Vinst och förlust för Motorola
Motorola överraskade marknaden med en liten vinst för årets andra kvartal. Men när det gäller mobilverksamheten så fortsätter den att lämna förlust. För andra kvartalet i år slutade förlusten på 346 miljoner dollar jämfört med 332 miljoner dollar samma kvartal 2007.

Trots det behåller Motorola sin plats som tredje största mobil­telefontillverkare efter Nokia och Samsung.

Iphone en bästsäljare
Apple Sverigelanserade tillsammans med Telia sin 3g-Iphone under kaosartade former. Telefonen sålde slut i såväl Europa som i de flesta av USAs stater bara en vecka efter lanseringen.

I Sverige blev Iphone den bäst säljande mobilen i Teilas butiker under lanseringsmånaden juli.

Trots telefonens popularitet och det faktum att den lanseras
i ytterligare 20 länder räknar Apple med att möta efterfrågan.

SAP sänkte Levi Strauss
Jeanstillverkaren Levi Strauss beskyller affärssystemsleverantören SAP och dess erp-system för att ha bidragit till företagets senaste och skrala kvartalsrapport.

Företaget hävdar att den dåliga nettovinsten på en miljon dollar – ett vinsttapp på 98 procent jämfört med motsvarande kvartal förra året – till stor del orsakats av SAP.

Införandet av SAPs affärssystem på Levi Strauss har kantats av problem. Bland annat fick jeanstillverkaren stänga flera stora distributionscentraler i USA under en vecka, vilket kostade företaget 192,5 miljoner dollar.

Dns-bugg vägrar försvinna ...

Under sommaren skedde en stor gemensam aktion då alla leverantörer av dns-mjukvaror samtidigt rättade en bugg som drabbade alla internetleverantörer.

Säkerhetshålet lät hackare peka om en internetadress till sin egen server.

Några veckor senare hade även de flesta internetleverantörer uppdaterat sina servrar. Men Apple segade med sin rättelse och när den väl kom visade det sig att den inte fungerade.

... och Apple kritiseras
Apple beskylls för att vara dåligt på att utveckla sin e-marknadsplats App Store, som är en plats där utvecklare kan sälja sina program till Iphone och Ipod Touch.

Enligt olika uppgifter kan det dröja länge innan uppdaterade versioner av program som utvecklarna skickar in dyker upp på marknadsplatsen.

Strid gav styrelsepost
Riskkapitalisten Carl Icahn, som köpt upp 4,98 procent av akti­erna i Yahoo, har nu nått en överenskommelse med bolaget i den infekterade strid som pågått en tid.

Enligt överenskommelsen kommer Yahoos styrelse att utökas till elva personer, varav Carl Icahn och två av de kandidater han tidigare nominerat till en skuggstyrelse får varsin plats.

Ny Enirotjänst spionerar
Eniros mobiltjänst ”Sök nära dig”, som bolaget lanserade under sommaren, gjorde verkligen skäl för namnet genom att blottlägga en ”spionbugg”.

Den som använde sig av tjänsten kunde inte bara, som det var tänkt, söka efter affärer och restauranger i närheten. Den visade sig också kunna upplysa om var privatpersoner befann sig. Enligt CS avslöjande gick det att positionsbestämma privatpersoner med abonnemang från Tre, Telenor eller Telia.

Felet var att den nya tjänsten missade att kolla att den som sökte på ett visst nummer var densamma som stod för abonnemanget.

Ägarstrid i Scribona

De tidigare spänningarna inom Scribonas ägarkrets förstärktes under sommaren med en direkt konfrontation mellan bolagets stora ägare.

Det har fått Finansinspektionen, FI, att utreda handeln i Scribonaaktien. Scribonas huvudägare David Marcus anklagar styrelseledamoten Johan Claessons bolag CS Fastigheter för att föra aktieägarna bakom ljuset.

Som största aktieägare i Scribona kommer Johan Claesson att tvingas lägga ett bud på bolaget enligt lagen om budplikt efter det att han köpt på sig stora aktieposter i bolaget under sommaren.