Den som trodde att FRA-debatten skulle bedarra efter cirkusen i riksdagen i juni bedrog sig. Under sommaren har debattartiklarna om FRA-lagen avlöst varandra. Kritiken har kommit från alla håll. Verkställande direktörer från åtta stora it-bolag, däribland Teliasonera, Telenor och Tele2, skrev på DN debatt att den nya lagen kommer att sänka Sveriges konkurrenskraft på it-marknaden. Under politikerveckan i Alme­dalen i juli var FRA det allmänna samtalsämnet.

I måndags kom tung kritik mot moderaternas hantering av FRA-lagen inifrån det egna partiet. 14 kommunalpolitiker krävde på DN debatt att beslutet omprövas. De vill att regeringen tar fram ett förslag med bredare förankring:
”För att lösa den uppkomna situationen om FRA-lagen och massavlyssningen borde regeringen ta ett steg tillbaka”, skrev de.

Kritiken avvisades bestämt av försvarsministern Sten Tolgfors, m. Han hävdar att det hela bygger på missförstånd.
– Det handlar inte om massavlyssning av svenska folket utan om att spana mot yttre hot för att försöka förstå vad andra länder sysslar med, säger han till DN, och vidhåller att lagen diskuterats färdigt inom partiet.

Sten tolgfors får medhåll av Ingvar Åkesson, FRAs generaldirektör.
– I det här lagstiftningsärendet har man vaknat till, lite yrvaket skulle jag vilja säga, och anammat den fullständigt vansinniga bilden av en myndighet som ska snoka i folks privatliv. Så är det inte alls, så har det aldrig varit och kommer aldrig bli, säger Ingvar Åkesson till Göteborgs-Posten.
Den synpunkten har han även framfört tidigare, men den har fått lite gehör utanför Riksdagen.

En grupp folkpartistiska riksdagsledamöter ska granska lagen på nytt. Allan Widman, ledamot i försvarsutskottet, säger sig beredd att lägga till särskilda krav på brottsmisstanke i lagen.

Fakta

Den så kallade FRA-lagen ska ge Försvarets Radioanstalt möjlighet att avlyssna inte bara radiotrafik utan också datakommunikation via kabel som passerar nationsgränsen. Lagen har kritiserats för att kränka den personliga integri­teten genom att den möjliggör för FRA att spana mot privatpersoner i Sverige. I juni röstades lagen igenom i riksdagen efter en uppslitande debatt och efter att regeringen fått göra eftergifter.