Enligt nyhetssajten news.com har Googles nyligen lanserade kinesiska sökmotor försetts med ett väldigt finmaskigt filter. Vi skrev om Googles kritiserade satsning i Kina i förra veckan. Google väljer att censurera sina sökresultat för att undvika att de kinesiska myndigheter gör det, något som resulterat i att sökmotorn blivit svåranvänd. Google har också tappat marknadsandelar i landet, både till den lokala sökmotorn Baidu och till Yahoo.

Nu kommer de första resultaten som visar vad sökmotorn verkligen censurerar. News.com har kontrollerat sökresultaten i Google.cn och publicerar en lång lista som jämför Google med konkurrenterna MSN Search och Yahoo.

Bland de ämnen som anses vara kontroversiella finns tydligen alkohol, sajter som bacardi.com och guiness.com har raderats ur Googles sökindex och homosexualitet - där webbplatser som gaycenter.org och gaytimes.co.uk raderats.

Även sajten teenpregnancy.org, som arbetar för att minska tonårsgraviditeter, och humorsajten funnyjokes.com har plockats bort från Google, men finns att hitta för kineser som söker med MSN Search eller Yahoo.

En av de båda Googlegrundarna, Sergey Brin, har tidigare lovat att det klart ska framgå när ett sökresultat inte visas på grund av att det censurerats. Det har visat sig felaktigt, skriver news.com. I många fall filtreras sökresultat bort utan att det meddelas.

Dessutom innehåller svartlistningen en hel del rena felaktigheter. Exempelvis censureras webbplatsen för det engelska länet Essex, eftersom "sex" är en del av namnet.

Google har sagt att censureringen av sökresultaten ska vara så liten som möjligt, Google menar att de bara följer de minimikrav kinesiska lagar och regler ställer. Men företaget säger också till news.com att "de flesta nylanseringar följs av en process för att identifiera och korrigera buggar, Google.cn är inget undantag".

Läs mer på news.com