Mobilt bredband via turbo-3g marknadsförs med den teoretiska maxhastigheten 7,2 Mbit/s. Att denna hastighet är just teoretisk bekräftas av statistik från mättjänsten Bredbandskollen, enligt Stiftelsen för Internetinfrastruktur.

I de mätningar där användaren anger att de har mobilt bredband med "upp till" 7,2 Mbit/s-abonnemang får 80 procent mätvärden under 2,5 Mbit/s. Den genomsnittliga surfhastigheten för dessa abonnemang är under 1,6 Mbit/s.

Andelen mätningar med ett mätvärde under det gränsvärde som operatörerna själva säger är ett godkänt resultat – 0,6 Mbit/s – var 30 procent i genomsnitt. Här skiljer det sig också en hel del mellan operatörerna. För Telias kunder var motsvarande siffra 31 procent, 3:s kunder 22 procent, Telenor 25 procent och Tele2 41 procent.

– Vår statistik visar tydligt att det är många användare som inte ens kommer i närheten av 7,2 Mbit/s. Att mobilt bredband överhuvudtaget marknadsförs med denna hastighet är märkligt, eftersom hastigheten varierar kraftigt, bland annat beroende på var användaren befinner sig, säger Rickard Dahlstrand, projektledare för Bredbandskollen, i ett pressmeddelande.